Американскиот генерал Весли Кларк, поранешниот шеф на НАТО кој командуваше со бомбардирањето на Србија во 1999., целосно ги шокираше Албанците во Приштина со јавно предупредување дека треба да внимаваат - при отворен конфликт со Србите ќе влезе во војна и Русија!

Кларк забележува дека на Балканот постои ризик од нова војна која би можела точно да ја предизвика рускиот претседател Путин. Според него, шефот на руската држава "само ја чека за својата шанса". Соговорниците, високите воени и безбедносни експерти велат дека со оваа изјава, Кларк всушност ги предупредил Албанците од Косово дека, во случај на отворен конфликт, Русија ќе застане на страната на Србија!

Американскиот генерал, кој моментно е во Приштина, вели дека Балканот е еден од регионите што Путин може да се претвори во "кризна област".

- Тоа е криза која го чека моментот и кога Путин му треба војната ќе почне. Путин само ја чека својата шанса. Можеби тука, во Косово, а можеби и во Украина, можеби во балтичките земји - вели генерал Кларк, а пренесува приштинската РТК.

Коментирајќи ги овие наводи, поранешниот потполковник на Контраиндикациската служба (КОС) Љубан Каран проценува дека американскиот генерал им служи на старите пропагандни трикови од времето на агресијата на НАТО против Србија.

Најчитани вести