Urban

Ова се ШУПАЦИ ШТО МОРА ДА СЕ ПРОЈДАТ во животов

Ова се ШУПАЦИ ШТО МОРА ДА СЕ ПРОЈДАТ во животов

31.1.2024

Порано беше лесно - се лапате и станувате дечко и девојка. Сега... сега е малку покомплицирано. Сељакот што ти се јавува само кога е пиј...
ПАЛАТАТА РУБЕН, или легендарното МЦМ, гордоста на скопјани

ПАЛАТАТА РУБЕН, или легендарното МЦМ, гордоста на скопјани

26.11.2023

Палатата Рубен со нејзиниот величествен изглед и историска вредност претставува монументална градба во центарот на Скопје. Сместена на улицата „Илинденска”, на излезот од Градскиот парк, палатата Рубен и денес привлекува внимание ...
Закон за мангупи, тонч за скопјани

Закон за мангупи, тонч за скопјани

28.3.2024

У Скопје да те кажат дека си мангуп е комплимент, брат. Те бива. За девојчици, за снаоѓање, за тоа дека се у шема, за се по ред. Сеа, има и ...
ПРВИТЕ ТЕЛЕФОНИ ВО СКОПЈЕ, тоа било револуција во животот

ПРВИТЕ ТЕЛЕФОНИ ВО СКОПЈЕ, тоа било револуција во животот

4.4.2024

Во денешната ера на мобилната телефонија егзотично, но и поучно, дејствуваат податоците за првите телефони во Скопје. Таа приказна е толку и...
Скопски: Има стан, кола... ама нема дечко. СИГУРНО НЕШТО И ФАЛИ

Скопски: Има стан, кола... ама нема дечко. СИГУРНО НЕШТО И ФАЛИ

27.1.2024

Дојде време кога не можеме да договориме состанок затоа што сме „презафатени“ со нашите обврски...е на времето се договравме да се чекаме на...
Лето во Скопје, онакво баш скопско…

Лето во Скопје, онакво баш скопско…

21.8.2023

Го фатив едно попладне кое беше налик на оние од детството, златно, топло, замрено, со по некој пешак кој со …
За времето КОГА СЕ ОДЕШЕ У ВОЈСКА, У ЈНА

За времето КОГА СЕ ОДЕШЕ У ВОЈСКА, У ЈНА

23.5.2023

Читам по интернетов на некој не му е по ќеиф шо ќе се слави ради добивањето покана за у НАТО. Демек кај се славело ради тоа - ради обична покана. Пих, сфашта. Би ги разбрал сите овие шо се чудат ако се од помладата генерација, али...
Скопјани, ја знаете ли приказната за ЧИВЧИ МААЛО, денес послано со фабрики и трговци

Скопјани, ја знаете ли приказната за ЧИВЧИ МААЛО, денес послано со фабрики и трговци

17.4.2023

Ново Чивчи маало се простирало од Хаџи Салелединовото маало, долж реката Вардар. Името “Чивчи” маалото го добило според неговите жители кои претежно се занимавале со земјоделство и градинарство. Тука
Една ноќ во харемот

Една ноќ во харемот

13.4.2023

Во старо Скопје, особено во периодот меѓу двете војни, имало толку многу љубовни драми и приказни што тие постојано биле тема на денот. Нив, се разбира, ги имало отсекогаш, но нивната необичност од тој период придонесува тие и денес да се п
Кога на провинцијалка и фали секс во Скопје

Кога на провинцијалка и фали секс во Скопје

26.3.2023

– Срамежливоста и скромноста во Скопје не се покажа баш како добар избор. Кога ќе сте повлечени не ве забележува масата и не добивате внимание. Прашањето што само се наметнува, а подоцна почна да ме о
Откачуеле по мене сите у градов

Откачуеле по мене сите у градов

22.3.2023

Стварно не знам кога точно ми пукна филмот. Дали ноќта кога спиев во влезот или од претходно, стварно не знам. Можеби тоа било некаде запишано уште пред да се родам? Кој ќе знае? Знам само дека повеќе
МАЏИР МААЛО, себе се сметаа за најскопјани и не се дружеа со “сељаци“

МАЏИР МААЛО, себе се сметаа за најскопјани и не се дружеа со “сељаци“

4.12.2022

Само на неколку метри од строгиот центар, помеѓу Железничката станица и мостот Гоце Делчев се наоѓа една од најстарите скопски населби, познатото Маџир Маало. Поплочена со калдрма каква што била децен
Скопје на вашите родители: Чекање пред Ванила, дремење пред Метропол и финале – Чичко Стоилко

Скопје на вашите родители: Чекање пред Ванила, дремење пред Метропол и финале – Чичко Стоилко

24.6.2022

Да бакнеш девојка зад зграда или пред зграда било вистинска фантазија и сон на секое момче, затоа што додека се стигне до тоа, поминувале месеци во следење на саканата, праќање абери по другари и друг
Закон за мангупи, тонч за скопјани

Закон за мангупи, тонч за скопјани

8.2.2022

У Скопје да те кажат дека си мангуп е комплимент, брат. Те бива. За девојчици, за снаоѓање, за тоа дека се у шема, за се по ред. Сеа, има и другачие мислење дека мангупите се незрели момци, неозбилни,
Една сосема поинаква новогодишна желба…

Една сосема поинаква новогодишна желба…

18.12.2021

Во ова време на прослави, ќе ви посакам нешто невообичаено. Мојата честитка доаѓа од едно место кое би сакала да го запознаете. Прочитајте ја и ако ви се допаѓа, споделете ја со другите. Би можеле со
Шопинг во Скопје, зошто мол а не дуќан и бутик

Шопинг во Скопје, зошто мол а не дуќан и бутик

25.11.2021

Еден мој познаник секое утро, кога има бесплатен автобуски превоз, брза уште во раните утрински часови да стигне до еден од најголемите трговски центри во градот. Зошто? „Таму е сѐ поевтино“ вели, „ми