Профил

Зошто глобалната економија после Кина ќе зависи од Африка?

Зошто глобалната економија после Кина ќе зависи од Африка?

20.5.2023

Глобалната економија има многу незгоден структурен проблем што малкумина од водечките економисти сакаат да го решат бидејќи тоа би значело …
Излез од ќор-сокакот е слепа улица

Излез од ќор-сокакот е слепа улица

14.5.2023

Боже, каква тензична психодрама! Опозициски настроената јавност составена од политичари, медиуми и експерти, во одбрана на нежната Европска Унија накитена со западни вредности. Злоупотреба на европско знаменце, тоа малечко, ама бо...
Укринската војна или војната во Кореа, КОЈА Е ПООПАСНА ЗА СВЕТОТ

Укринската војна или војната во Кореа, КОЈА Е ПООПАСНА ЗА СВЕТОТ

11.5.2023

Војната во Украина засега е само во Украина, но одвреме навреме некоја од жешките глави – за среќа од понизок …
Ако Чехов се појави на почетокот, Холивуд пука од мака на крајот

Ако Чехов се појави на почетокот, Холивуд пука од мака на крајот

26.3.2023

Сите среќни колумни наликуваат една на друга според формата, сите несреќни колумни се разликуваат во својата суштина. Особено ако Толстој наеднаш упадне меѓу редови за да види дали оној лудак Хармс по
Русите сакаат да ни ги измешаат просторот и времето

Русите сакаат да ни ги измешаат просторот и времето

18.12.2022

Тема број 1. Наши артисти ја пеат песната на Тото Котуњо со која тој пред сто години победи на „Евровизија“ кога ние копиљаците се палевме на Тајчи. Срцки европски! Се растопив од милина како да сум се разбудил во прегратката на Татјана Мат
Логиката одмара на Хаваи

Логиката одмара на Хаваи

10.12.2022

Во 1986 година, среде Мексико, ја видовме „раката на Бога“. Сега, среде Катар, стигна до нас и „фризурата на Бога“. Не го смислив ова јас, ама слатко се изнасмеав. За неупатените, „раката на Бога“ се
Добриот Нордистанец

Добриот Нордистанец

20.11.2022

Пред да станам добар нордистанец, кога бев Титова измислица, небањат и лош Македонец, штом се кренев од сон, веднаш се фаќав за кафе и цигара. Сега, откако ми го бетонираа нордистанскиот идентитет, ме
Неписмена колумна

Неписмена колумна

8.10.2022

Зјапам во списокот на дневни обврски. Не купувај млеко! Не купувај масло! Никако кашкавал! Ха, не ни мислев да купам кашкавал. Низ животов, честопати луѓе ми се обраќале на англиски. Ти си од Шведска, велат. Од Германија си, прашуваат. Зара
Драг мој и секогаш луд, Макс!

Драг мој и секогаш луд, Макс!

1.10.2022

Му пишувам писмо на пријателот од детството. Драг мој и секогаш луд, Макс! Надвор врне страв. Спуштам ролетна врз душата. Размислувам меѓу редови. Исто е како 1914, како 1939 година. Ги замислувам Ханс и Марусја. Тој, воен инвалид, останал
Секако ќе ја промашите поентата

Секако ќе ја промашите поентата

18.9.2022

Бети е мртва! Да живее Чарли! Половина Нордистан се зави во црно. Оти половина нордистанци имаат британски корен. Носат во себе ројалистички дух. Црвените крвни зрнца им се небесносини. Пијат чај во п
Мојот став за референдумот

Мојот став за референдумот

11.9.2022

„Светот заличи на згужвано шамиче натопено со крв, по тешка туберкулозна кашлица. Ќе изгасне како догорена свеќа, а јас морам да бидам дел од неговата темнина“, вели Мустафа Кемал Ататурк во мојот ром
Од мои извори...

Од мои извори...

20.8.2022

Забележувам, многумина го користат името Нордистан, кое го смислив за да не мора да го употребувам она одвратно Северна Македонија, оти е име на окупацијата наметната од западниот варваризам и нивните
Изгрејсонцето...

Изгрејсонцето...

6.8.2022

„Ало, СДСМ, прочитав дека организирате бесплатен превоз до Мечкин Камен. Би сакал да патувам со вас.“ „Дали сте член на СДСМ?“ „Госпоѓо, зарем Илинден е партиски празник?“ „Во ред. Можете да дојдете. Вашето име?“ „Александар Русјаков.“
Феникс, пиреј и клетва

Феникс, пиреј и клетва

28.5.2022

Ја коа ќе се начукам, знам да ги заклучам гостите кај мене дома. Се бунат, пиштат, вриштат, али ја не отклучувам. Им мавтам со клучот пред нервозните фаци и праам глупи движења, демек сеа ќе го голтна
Вистината е фејкњуз

Вистината е фејкњуз

21.5.2022

Сонцето изгрева на запад. Иако некои малоумници тоа го нарекуваат исток. На запад започна човештвото. Мајмунот стана човек. И на други места на планетата мајмунот стана човек, ама тие беа глупите. Им
Хазари

Хазари

20.2.2022

Како тргнаа работиве околу Украина нашава политика паѓа во втор план. А ние живееме далеку од Киев и треба, пред се, да гледаме во својот двор, и своите маки. Ниту со нешто сме придонеле за состојбата
Минималец

Минималец

13.2.2022

Најавија од власта дека ќе се качи минималната плата за околу 2.500 денари, односно дека ќе биде округло 18.000 денари. ОК, секоја вест која подобрува стандард на граѓаните за мене е добра вест. Но, с
Вчитува...