Од Кабинетот на претседателот Ѓорѓе Иванов информираа дека Иванов не бил поканет на денешната церемонија за поставување на знамето на НАТО пред македонската Влада.

Не беа присутни и од раководството на опозициската ВМРО ДПМНЕ, а празно остана и столчето кое беше наменето и за поранешниот претседател Бранко Црвенковски.

На свечена церемонија денеска пред Владата на Република Македонија во своето обраќање Заев ги спомена и им се заблагодари на сите претходни претседатели на државата, освен на актуелниот, Ѓорге Иванов.

- Благодарност до претседателот Борис Трајковски, кој заедно со своите соработници ги загубија животите во авионска несреќа токму во нивната служба да ја направат нашата земја безбедна. Претседателот Трајковски и неговите соработници не смееме да ги заборавиме, завршија една од најтешките работи кога решително ја приближија Реблика Македонија во НАТО и ги отворија ширум вратите на соработка.

- Во друга мировна мисија во хеликоптерска несреќа загинаа 11 војници на армијата, миротворци од мисијата АЛТЕА. Нивните животи се во темелите на овие историски моменти. Му должиме голема благодарност и на првиот претседател Киро Глигоров кој со својата цврста заложба за мир се определи за евроатланските интеграци како најзначајна опција. Голем беше влогот и на претседателот Црвенковски за што одавам признание – рече Заев.

0

Најчитани вести