Управниот суд нареди да се испита потеклото на милионските часовници на Мило Ѓукановиќ

20.09.2021
Vesnik.com
Управниот суд нареди да се испита потеклото на милионските часовници на Мило Ѓукановиќ

Агенцијата за спречување корупција (АСК) повторно ќе треба да одлучи по иницијатива на Мрежата за афирмација на невладиниот сектор (МАНС) против претседателот Мило Ѓукановиќ, за нерегистрирање на збирка часовници вредни милиони.

Ова неодамна го нареди Управниот суд, повеќе од две години откако тогашниот директор Сретен Радоњиќ ја отфрли иницијативата на МАНС, бидејќи, како што објасни тогаш, „проверката на податоците не откри никакви несогласувања со податоците што се чуваат во официјалната евиденција на други “државни органи”.

Во 2011 година, Вијести објави дека претседателот на Црна Гора и Демократската партија на социјалистите (ДПС) поседувале платинест часовник од швајцарскиот бренд „Breguet Tourbillon“, кој чини 91.300 фунти (106.076 евра).

Во 2019 година, обвинетиот бизнисмен Душко Кнежевиќ достави фотографии до Дан со часовниците на Ѓукановиќ, за кои тврдеше дека вредат 1,5 милиони евра. Тој изјави дека станува збор за „Patek Philippe Sky Moon Tourbillon“ вреден 1.350.000 долари, Breguet Tourbillon Perpetual Calendar 3795pr/1e/9v6 од 185.808 долари, како и машки часовник Ulysse Nardin Classic Skeleton Tourbillon 18k 1700-129/03 од 79.000 долари.

„Според наредбата на овој суд, контрадикторно е како обвинетата (АСК) го отфрла барањето на обвинителот (МАНС) во целост, и во образложението наведува дека нема елементи за поведување постапка, дека Ѓукановиќ како јавно службено лице го прекршува членот 23 од Законот за спречување корупција, а се однесува на поднесување извештаи за приходи и средства со нецелосни податоци. Затоа, нејасно е како обвинетата агенција одлучила во диспозитивот за основаноста на барањето, на кое му претходи поведување постапка согласно член 31 од Законот за спречување корупција, и заклучува дека нема елементи за поведување постапка за одлучување дали јавен службеник ги прекршил одредбите од овој закон, пишува во одлуката на Управниот суд.

Да се донесе законско решение

Исто така, се посочува дека АСК „паушално и произволно наведува дека сите податоци за назначениот јавен службеник биле проверени по службена должност и дека при проверката не биле пронајдени отстапувања со податоците што се чуваат во службената евиденција“.

„Ова се должи на фактот дека околностите од барањето за поведување постапка за утврдување повреда на одредбите од Законот за спречување корупција може да ги наведе само јавен службеник во однос на кој барањето тврди дека ги прекршил одредбите на Законот, односно претседателот Мило Ѓукановиќ, за податоци за кои имало обврска државните органи да водат службена евиденција“, се нагласува во пресудата.

Затоа, тие и наредија на Агенцијата да донесе ново, законско решение, според извештајот на МАНС.

Пресудата на Управниот суд уште еднаш докажува до кој степен АСК беше фокусирана на заштита на највисоките функционери од претходната влада кога станува збор за гонење за бесрамни прекршувања на антикорупциските закони.

Директорот на Истражувачкиот центар МАНС, Дејан Миловац, за Вијести рече дека ова е втор пат во последните шест месеци Управниот суд да ги прогласи за ништовни одлуките на АСК, кои се однесуваат токму на постапките на Агенцијата кон Ѓукановиќ.

„Одлуките што беа оспорени пред Управниот суд јавно ја покажуваат намерата на Агенцијата да ги поштеди Ѓукановиќ од обврските за почитување на Законот за спречување корупција. Управниот суд правилно изјави дека објаснувањето на Агенцијата за непостапување во случај на скапи часовници е неконзистентно со законот и дека не успеале да побараат изјава од Ѓукановиќ во врска со споменатите часовници. АСК се оправда со тоа што нивните таканаречени проверки по службена должност не покажаа несовпаѓање помеѓу имотот на Ѓукановиќ и податоците на институциите што водат официјална евиденција за тоа“, рече Миловац.

Тој нагласува дека, бидејќи во Црна Гора не постои институција која води евиденција за сопственоста на часовници, АСК заклучи дека Ѓукановиќ не го прекршува законот со тоа што не пријавил сопственост на неколку часовници со вкупна вредност од неколку милиони.

„Се разбира, ова е неверојатна глупост и намерно попречување на примената на законот, која мора да биде иста за сите, вклучително и за претседателот“, посочува Миловац.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата