Skip to main content
x

8 Apr 2021 - 13:50
redakcija
Статија

Претседателот Стево Пендаровски денеска имаше средба со Беса Адеми, претседателка на Врховниот суд.

„Претседателот Пендаровски, честитајќи го изборот за претседателка на Врховниот суд, ја нагласи важноста на улогата на Врховниот суд во воедначувањето на судската пракса преку надлежноста да утврдува начелни ставови и начелни правни мислења, со што се обезбедува единство во примената на законите од страна на судовите“, соопштија од кабинетот на Пендаровски.

Тој истакнал дека еден од најзначајните сегменти во европската интеграција на државата е ефикасното функционирање на правната држава, а независното, непристрасно и професионално судство е најдобар гарант за остварување на оваа цел.

Соговорниците разговарале и за предизвиците во остварувањето финансиска независност на судството, како и за кадровската екипираност на Врховниот суд.

„Претседателот Пендаровски ја изрази својата целосна поддршка за независноста на судството и изрази подготвеност за соработка во сите области во кои ќе биде потребно и ќе биде побарано од Врховниот суд“, соопштија од кабинетот на Пендаровски.

makfax.com.mk