Под душеци, теписи, во валкани алишта, книги или фиоки… Кое и да е од овие места ќе изберете да чувате пари, можете да бидете апсолутно сигурни дека крадците ќе ги најдат.

Малку е веројатно дека ќе можете да ги надмудрите крадците, бидејќи веројатно ќе се случи да ги побараат заштедите на места што ви изгледаат многу невообичаени. Што е уште полошо, тие веројатно ќе ги најдат, со оглед дека сè уште има луѓе кои одлучуваат да „кријат“ пари околу куќата, наместо да штедат во банка, што е, без сомнение, најбезбедна опција за чување пари.

Ако сепак одлучите да ги чувате парите во куќата, има места каде никогаш не треба да ги оставате, затоа што ако се појават крадци, дефинитивно ќе останете без нив.

Под душекот

Душекот на креветот е едно од првите места на кои ќе побараат крадците, а тој стана класика, па дури и оние што не се занимаваат со овој „бизнис“ сигурно ќе го започнат своето пребарување од овде.

Куќен сеф

Не е важно дали сефот е голем или мал, ако има код, катанец или клуч. Дури и ако е прикачен на ѕид или мебел, не постои гаранција дека ќе спречи крадци. Во крајна линија е дека е сосема бескорисно ако може да се одземе од куќата или станот.

Ормани, фиоки…

Дури и ако ги чувате парите во вакви парчиња мебел дури и заклучен, крадците се добро опремени со сите потребни алатки, но и многу вешти во кршењето на бравите.

Стари кеси, паричници, чанти…

Чантите не се првото нешто каде ќе започнат да бараат пари, но може да биде корисно за крадците да го изнесат од станот. Старите кеси, чанти и паричници не се ниту најсреќното решение, затоа што немаат проблем да ги испитаат, да ги превртат сите облоги и да гледаат во џебовите. Можеби нешто ќе најде во нив, на крајот на краиштата.

Зад сликата или под ламбата

Овие се повеќе филмски предлози за заштеда на пари, но во реалноста тие не се најдобрата идеја. Не можете да скриете премногу банкноти на места како нив, затоа што тие ќе изгледаат видливо, и за да ги проверите, треба само да ја симнете ламбата или да ја преместите сликата.

Закопано богаство

Малку е веројатно дека дворот ќе биде место за барање пари, а малку е веројатно дека некој ќе ги закопа во него. Ако тоа е опција, дупка може да биде најдобрата идеја, но ова решение има и недостатоци: лесно е да се заборави каде е, парите можат да се навлажнат, а домашно милениче може да се забавува со нив.

Најчитани вести