Skip to main content
x

3 May 2021 - 12:40
redakcija
Статија

Во последниве години, седум села во областа Куршумлија се целосно изгаснати. Во повеќето од вкупно 92, колку што има во таа општина, мнозинството од населението старее.

Сепак,  по четири децении дојде и првата снаа дојде во селото Парада. Пред половина век, ова село имаше струја, вода, пат и околу 500 жители. Денес во него живее само семејството Илиќ.

Горан Илиќ пред неколку години изјави дека стапувањето во брак е еднакво на добивка на лото.

„Не се надевав дека ќе се случи, дека ќе се оженам. Ја сретнав Маја. Малку по малку се случи, се зедовме и ќе живееме таму и тоа е тоа. Не верував дека ќе се  оженам. Побрзо ќе добиев седмица на лото“, вели Горан Илиќ од Парада.

Се запознале во Луковска Бања, а Маја решила да го замени градскиот живот со рурална средина.

„Крагуевац е сè уште голем град и таму се навикнав, но поради љубовта сè може да се смени, така решив и се заљубив“, вели Маја Адамовиќ од Крагуевац.

Милош Илиќ од селото Парада се надева дека неговата снаа ќе му подари внук или внука.

Семејството верува дека претстојат подобри денови за нив и за другите локални жители, поради близината на Луковска Бања.

„Сите млади работоспособни луѓе имаат можност да живеат и да работат тука со нас. Кој ќе донесе момче или девојче од страна, се организира бесплатна венчавка и, се разбира, добиваат трајно работно место “, забележува Марко Гашиќ, заменик-директор на Луковска Бања.

Меѓу жителите на Луковска Бања нема невработени лица, а со завршувањето на новиот хотел, стотина работници ќе добијат работа на почетокот на летото.