На социјалните мрежи се споделуваат фотографии од реката Вардар, во делот на Долно Лисиче, каде водата е обоена во жолто-кафеава боја.

Освен очигледната загаденост на водата, овде на ова место околу реката има депонија која со години е грда слика околу ова место.

Вардар поцрвене и на 15 јули годинава. Државниот инсепкторат за животна средина излезе на увид на посочената локација и со непосредниот инспекциски надзор утврдиле дека отпадната вода од колекторот која се влива во река Вардар беше со видлива црвена боја.