Низ солзи и со почит, колегите се простија од Жарко Лаушевиќ (ВИДЕО)

20.11.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Низ солзи и со почит, колегите се простија од Жарко Лаушевиќ (ВИДЕО)

Од актерот се простија бројни колеги. Говори имаа кумот на Жарко, Мима Караџиќ, Драган Бјелогрлиќ, Светозар Цветковиќ, Милан Мариќ, Воја Брајовиќ, Ирфан Менсур, Тамара Вучковиќ Манојловиќ, Вида Огњеновиќ, Цеца Бојковиќ и Петар Божовиќ, објави Телеграф.

„Жаре одлета од нас“, рече Божовиќ на крајот од својот говор, а потоа стана, го симна шеширот и му се поклони на актерот.

Драган Бјелогрлиќ не можеше да ги задржи солзите. Тој се присети на последната средба со прославениот актер.

„Кога најголемите ги нема, светот застанува, ѕвездите се мешаат, дишењето престанува, срцето се стега, а небото се отвора за да го прими големото. Се збунуваме од огромната празнина. Сакав да го гледам Жарко на сцената и на екранот .Сакав да го читам, неговите слики и цртежи да ги гледам, сакав да работам со него, а најмногу сакав да разговарам со него. Разговарав со него за глума, религија, нации, историја... За сè. Секој разговор, без разлика кога и каде што се случи, сите тие топли човечки разговори зрачеа со неговата џентлменска дискреција без да навлегуваат во интимноста на соговорникот. Последниот беше на терасата од неговата болничка соба, пред еден месец. Беше топол, есенски ден“, рече Бјелогрлиќ.

„Тој беше талентиран, имаше неповторлива ревност, постојано сопнувајќи ја својата кревка и слаба душа. Како злото да го избрало јунакот на современата античка драма. Низ таквиот живот, Жарко суверено ја носеше улогата на трагичен херој на Зло време. Сето тоа го направи достоинствено, зрело и мажествено. Сепак, неговата кревка и ранета душа не можеше да издржи. Таа им подлегна на раните“, додаде тој.

"Последната слика - стоиш на терасата од болницата. Уште си убав. Мафташ и ми викаш - се гледаме. Се гледаме во подобар свет, ако заслужувам да бидам до тебе", заклучи.

Потсетуваме дека Жарко Лаушевиќ почина на 15 ноември 2023 година на 63-годишна возраст по кратко и тешко боледување.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата