Кога ја дознав веста дека таа починала, бев очаен. Како е можно повеќе да ја нема... не може да си замине. Нејзината насмевка, убавина, интонација на гласот, движење, се е тука, вели Дејан Караклајиќ

Режисерот на култните југословенски филмови „Љубовен живот на Будимир Трајковиќ“ и „Ерогена зона“ Дејан Караклајиќ е првиот сопруг на Неда Арнериќ.

Актерката имала само 21 година кога се за заљуби во него, а тој кажува дека е многу потресен од веста за нејзината ненадејна смрт пред четири дена на 67-годишна возраст.

- Неда не замина. Звучи патетично, но не е, вистина е. Кога ја добив веста дека таа починала, бев очаен. Ние сме пријатели многу години. Како тоа повеќе да ја нема ... Последните два дена видов толку многу нејзини слики, делови од филмови, цели филмови, што чувствував дека не може да замине. Нејзината неверојатна насмевка, убавината, движењето, интонацијата на гласот, сè е таму - вели Караклајиќ, додавајќи:

- Гледајќи и слушајќи ја неа, веќе не бев тажен. Таа успеа, без никаква намера, да остави неизбришлив белег зад себе. Нејзината едноставност, природност, непретенциозност во животот, како и во филмот, театарот, телевизијата, кога ја гледаме, ја натера да биде близу и со тоа да нè плени. Нејзината душа беше весела, добра, но и напната, полна со радост и тага, како да го чувствува целиот свет во секој момент .... Кога ќе копнеам, ќе ја видам и чувствувам Неда, талентирана, убава и нежна, полна со разбирање за луѓето наоколу. Тоа е Неда, засекогаш ... И не е патетично, тоа е само тоа. Бракот траеше три години, но актерката и режисерот останаа во контакт до крајот на животот. Интересно е што Неда е родена истиот ден како мајката на режисерот, но и бабата.

Дејан и го купил првото куче, Били, кој живеел 17 години. Неда им рече „не“ на агентите и Холивуд заради Дејан.

- Сакаше да има едноставен живот во Белград, опкружен со семејство и пријателите - заклучува режисерот.

Славната актерка повеќе од 35 години беше во хармоничен брак со доктор Милорад Мештеровиќ, кој почина во 2019 година по сериозна болест. Таа беше во брак две години со легендарниот актер Раде Марковиќ, кој беше 32 години постар од неа, а тоа беше „забранета љубов“.

Најчитани вести