Сакате нај-најдобра графика на мобилниот, САМСУНГ ЈА ИМА

07.10.2021
DPL
Сакате нај-најдобра графика на мобилниот, САМСУНГ ЈА ИМА

Samsung ветува дека ќе го намали јазот во графичките способности помеѓу компјутерите и телефоните со чипот Exynos 2200 и способноста за изведување на Ray Tracing на паметни телефони, таблети, а можеби дури и некои преносни компјутери.

Паметните телефони и таблети станаа исклучително моќни до тој степен што некои од нив може да се споредат со поевтини лаптопи. Процесорите што ги напојуваат овие мобилни уреди може да се држат рамо до рамо со некои чипови од класа лаптоп, што беше лесно докажано со M1 Silicon на Apple.

Сепак, сѐ уште постојат некои работи што мобилните чипови не можат да ги направат, и со оваа новина, Samsung ќе се обиде да ја намали таа разлика.

Ray Tracing не е баш нов и е еден од најстарите методи што се користат за генерирање фотореалистички компјутерски слики. Компјутерот, сепак, отсекогаш бил скап, поради што повеќето графички технологии се обиделе да го заобиколат.

Exynos 2200

Најновата генерација графички картички, како што се серијата NVIDIA RTX и нејзиното еквивалентно семејство AMD RDNA 2, го доведуваат Ray Tracing во преден план со користење на напредни хардверски и софтверски техники кои го носат овој метод кај масите.

И покрај напредокот во производството и силиконските технологии, тоа ниво на графичка сложеност досега беше надвор од дофатот на паметните телефони. Ова го прави тврдењето на Samsung многу интересно бидејќи, доколку е вистина, би претставувало најголем скок во историјата на мобилната графика. Според објавата на Weib, претстојниот чип Exynos, кој не го доби името Exynos 2200, ќе ја оживее сликата користејќи технологија Ray Tracing.

Иако можностите за Ray Tracing ќе се користат најмногу во 3D игри, сепак сугерира дека чипсетот ќе има прилично силен графички процесор. Постојат репери кои покажуваат дека Exynos 2200 ги надминува тековните и претстојните графички процесори Mali, иако тоа ќе треба да се потврди во смартфон што често применува одредени намалувања на перформансите за управување со топлината и траењето на батеријата.

Меѓутоа, поголемо прашање е кога и каде ќе го видиме Exynos 2200 во живо. Претстојната серија Galaxy S22 звучи како најверојатното место за такво нешто, но исто така се појавија гласини дека чипот ќе „падне“ во лаптоп за се натпреварува со M1 MacBook

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата

;