Гејтс Основачот на "Majkrosofta" и филантроп Бил Гејтс ја потврдил веста дека неговиот татко Вилијам Хенри Гејтс починал во 95 година. Татко на еден од најбогатите луѓе во светот боледувал од Алцхајмерова болест.

Вилијам Гејтс починал тивко во својот дом опкружен со семејството, објавил Бил Гејтс.

Постариот Гејтс служел во Втората светска војна а по војната дипломирал право и во 1964 година учествувал во формирање на канцеларијата "Šidler i King", која денеска е позната како "Preston Gejts i Elis".

Бил претседател на адвокатска комора во во Сијетел и државата Вашингтон ги водел организациите Junajted vej" (United Way) и "Plend perenthud" (Planned Parenthood).

Бил Гејтс навел дека неговиот татко бил клучот за формирање на фондацијата "Bil i Melinda Gejts", на која основачот на "Majkrosofta" и се посветил откако ја напуштил позицијата извршен директор на компанијата.

Најчитани вести