Германскиот производител на камиони и автобуси MAN соопштил дека ќе укине 9.500 работни места во земјата и во Австрија како би ги намалил трошоците за да ја надмине кризата предизвикана од ковид-19.

Со отказите треба да ги зголемат приходите на MAN за 1,8 милијарди евра до 2023, се наведува во соопштението.

Планот за намалување на трошоците вклучува и реорганизација на MAN во развојната и производната мрежа.

Во соопштението се додава дека поедини фабрики во Германија и Австрија би можеле да бидат затворени, пренела Хина.

MAN пред пандемијата на кови-19 прогнозирал пад на испорака за оваа година од 10 до 20 отсто. извор: Курир.ср.