На фестивал за Театар најголема заинтересираност предизвикала промоција на книгата “Милена Дравиќ: Повеќе од уметност“, монографија која ја објавила новинарката Татјана Њежиќ.

Театарскиот критичар и театролог Александар Милосављевиќ открил малку позната приказна како глумицата се откажала од својата награда во Кан.

- Милена е една од ретките уметници која чуствувала одговорност пред својата публика. Беше госпоѓа и најголема ѕвезда на сцената. Така третирана е и во Европа, и додал:

“Ја фрли Канската награда. Новините пишувале дека е наградена во едно село во Франција затоа што покажала голи гради и имала сцена со се*с. Беше шокирана. Тоа јавноста го стави во весници и го поздравила освојувањето на наградата.

- Беше жена која не се фолираше. Се што беше убаво им го даваше, ни го даваше нам, а што ја болеше, го носеше сама – рекла авторката Тања Њежиќ.

Најчитани вести