Унгарија е централноевропска земја со површина од приближно 93,000 м2 и население од околу 10 милиони. Претежно е рамна земја, а ридско-планинскиот дел е на север, особено по границата со Словачка. Унгарија е земја на копно, која сè уште има огромен природен хидропотенцијал, составен од бројни езера, реки и дури 1500 термички, лековити минерални извори што Унгарците ги користат многу умешно, исто така. претставува европска и светска метропола, со богато историско и културно наследство.

Во исто време, Будимпешта е голем европски културен, студентски, туристички и трговски центар. Најголемите градови во Унгарија вклучуваат Сегед, Дебрецен, Пекс, Мисколц, Кескметет, Ѓер и други.

Унгарците се народ со богато културно наследство, традиција на гостопримство, одлични гурмани и добри угостители, што добро се одразува на богатството на нивната туристичка понуда. Еден од најважните туристички ресурси во Унгарија е спа-туризмот. Со околу неверојатни 1500 извори на медицинска термална минерална вода, заедно со Јапонија, Исланд, Франција и Италија, Унгарија е земја со најголем природен, здравствен потенцијал во овој сегмент.

Поради оваа причина, спа туризмот стана најважното место во понудата за туризам во Унгарија. Античките Римјани ги откриле лековитите својства на термоминералните води, додека Турците дале значаен придонес во развојот на бањата и културата на бањата во Унгарија. Вековната традиција и голем број извори на термоминерални, лековити води влијаат на развојот во Унгарија за свесност за здравствената важност на овие ресурси, за културата на употреба на овие ресурси и во исто време.

Покрај термалните бањи кои имаат велнес и бањски објекти и забавни водни капацитети, има голем број квалитетни велнес и спа центри кои работат самостојно или во голем број на сместувачки капацитети во големите туристички градови и спа центри , дури и во најмалите села. 

Главниот град на Унгарија, Будимпешта е најголемиот град на спа во светот и скоро секој најголем град во Унгарија има спа, велнес и спа центар. Дури и античките Римјани ги откриле придобивките од минералните води на Будимпешта, но Турците кои управувале со областа во 16 и 17 век најмногу влијаеле на ширењето на балнеолошката култура, чии бањи сè уште се во функција денес.

Официјални информации се дека има околу 120 извори на вода во Будимпешта се со температури од 21 - 78 степени, со вкупен капацитет од 70 милиони литри вода дневно. Постојат само 15 спа-центри во Будимпешта и градскиот остров Маргит Сигет. На јужните низини има најголем број спа центри и, доколку ги има, низ цела Унгарија. Најголемото слатководно езеро во централна Европа е унгарското Езеро Балатон, со околината има голем број бањи. Ураво само 6 км. од Балатон има најголемото термално езеро во светот Хериз и едно од најпознатите балнеолошки бањи во Унгарија, со голем број домашни и странски туристи од целиот свет.

Најчитани вести