Мајка му го оставила до контејнер и заминала, 30 ГОДИНИ ПОДОЦНА Е МУЛТИМИЛИОНЕР (ВИДЕО)

02.08.2021
Мајка му го оставила до контејнер и заминала, 30 ГОДИНИ ПОДОЦНА Е МУЛТИМИЛИОНЕР (ВИДЕО)

Што е судбина? Дали требало да остане сирак кој мајка му го оставила покрај контејнер, или му било предодредено да го воодушеви светот, без оглед на животот што го имал?

Мајка му го остави покрај контејнер кога имал само 13 дена, се свртела и си заминала. Плачел толку силно што минувач го пронашол. Малиот Фреди бил однесен во болница и брзо му нашле нов дом. Семејството Фиџерс го посвоиле и му обезбедиле нормален живот.

Фреди станал дел од семејството на Нејтан и Бети Меј Фиџерс од градот Квинси. Нејтан бил занаетчија, а Бети работела на фарма. Во 1989 година, кога се родил Фреди, тие веќе имале над 50 години.

За Фреди, тие биле вистински херои и модели. „Го гледав мојот татко како секогаш им помага на луѓето, застанува покрај патот, им помага на странци, ги храни бездомниците“, се сеќава тој. „Тој беше неверојатна личност и јас сакав да бидам како него.“

На училиште, тој страдал од надразнување од своите врсници, но никогаш не дозволил тоа да го победи. „Беше тешко, ме викаа детето од ѓубрето. Се сеќавам дека излегов од училишниот автобус, а децата ме фатија и ме фрлија во контејнер, им беше смешно, но моите родители ме научија да бидам силен, тоа ми помогна многу подоцна во животот “.

Кога Фреди имал 9 години, Нејтан му купил скршен компјутер „Макинтош“ од 1989 година за 25 долари. Го ставил компјутерот на кујнската маса, му подал на својот син шрафцигер и му дозволил да прави што сака. Фреди го составил и расклопил компјутерот неколку пати. И потоа додал делови од старото радио на неговиот татко. И стариот Мекинтош повторно почнал да работи! И тогаш сфатил што сака да прави кога ќе порасне. Патем, тој компјутер се уште работи и се чува во куќата на Фиџерс.

Иако имал добар живот и ги прифатил Нејтан и Бети како свои родители, не можел да се смири додека не погледнал во очите на жената што го напуштила.Ја барал со години и на крајот ја пронашол. Се испоставило дека таа е зависник од дрога, и по таа прва средба, тој никогаш повеќе не ја видел. “Морав да видам која е жената што може да остави родено дете. Сега се чувствувам посмирен”, рекол тој во интервјуто.

Веќе на 13 -годишна возраст, Фреди ја добил својата прва работа. Градот Квинси го ангажирал да поправа компјутери. На 15 -годишна возраст, тој ја основал својата прва компанија, Figers Computers! Поправал компјутери во дневната соба на своите родители и создавал сервери на кои клиентите можеле да ги чуваат своите податоци. Потоа започнал да креира мобилни апликации, како и софтвер за комерцијални компании.

Се запишал на факултет, но брзо го напуштил, бидејќи на 17 години веќе имал околу 150 клиенти. “Ним им беа потребни веб -страници и сервери за складирање податоци. Невозможно беше да се запре”, рече тој.

На 19 -годишна возраст, Фреди го направил својот прв патент. Иако бил многу млад, направил уред кој им помага на лекарите од далечина да ги следат нивните пациенти и со тоа им ја олеснил работата. Овој изум го продал на компанија за дури 2,2 милиони долари.

Таткото на Фреди наскоро се разболел од Алцхајмерова болест, што го натерало да направи нов изум. Тој развил GPS -тракер со комуникациска функција и го вметнал во патиките на неговиот татко. Така отсекогаш знаел каде е неговиот татко. Овој уред им помага на многу луѓе со деменција.

На 25 -годишна возраст, Фреди развил повеќе од 80 сопствени програми и имал дури пет патенти.

Тој денес е успешен во својот бизнис, вредноста на неговата компанија се проценува на 62 милиони и тоа е доказ дека се може да се постигне со упорност и работа.

Тој е основач на добротворна фондација која обезбедува стипендии за студенти и обезбедува помош за бездомниците. “Се сеќавам од каде сум дојден и сигурен сум дека можеш да го купиш целиот свет, но да ја загубиш душата – и јас не го сакам тоа. Сакам да го сменам светот на подобро. Доброто секогаш се враќа. И најдобрата одмазда на судбината е успехот“.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата