Skip to main content
x

25 Mar 2021 - 20:20
redakcija
Статија

Кога принцезата Дајана застана пред камерите на Би-Би-Си пред 26 години и изнесе тврдења за нејзиниот сопруг, принцот Чарлс и неговото неверство, никој не можеше да поверува што се случува во палатата.

Сепак, се чини дека некои работи од тоа интервју сепак не се точни. Имено, како што сега пишуваат британските медиуми, новинарот Мартин Башир ги фалсификувал документите со кои ја убедувал принцезата на тој историски разговор.

Како потврда за тоа, има изјава од братот на Дијана, грофот Спенсер, кој ги покажал белешките што ги напишал за време на состанокот помеѓу принцезата и новинарот кој му претходел на интервјуто.

Спенсер така тврди дека Башир дошол со низа лажни информации за скоро целото кралско семејство. На пример, Башир изјавил дека кралицата Елизабета Втора има проблеми со срцето, но исто така и дека принцот Едвард се лекува од СИДА. Тој исто така тврдел дека Чарлс изневерува со  дадилката и дека му дал часовник со скриена камера на неговиот син Вилијам.

Башир сега тврди дека ги добил сите овие информации од Дијана и дека „Дијана е извор на сите лаги во кралското семејство“.

Затоа Би-Би-Си одлучи да започне внатрешна истрага против новинарот кој е обвинет за употреба на недозволени методи и измама на членови на семејството со цел да ја убеди принцезата на интервју.

Покрај медиумската куќа, Башир е обвинет и од поранешниот графичар на Би-Би-Си Мет Вистлер, кој добил отказ кога се дознало дека тој е автор на документите што Башир ги користел за уцена на Дијана.

Вистлер рече дека ги скицирал документите според образложението на Башир, не знаејќи дека прави лажни документи.

– Еден ден Башир ми побара услуга. Тој ми рече дека се подготвува за интервју со Дијана и дека сака да презентира банкарски извештаи што не може да ги добие, па би сакал да направам слични документи според неговиот опис. Го замолив да скицира како изгледаат тие документи, но тој ми одговори: „Не можам да скицирам за тебе, но ќе објаснам“. Наивно му поверував и ги направив тие документи, а две недели по интервјуто имаше еден куп новинари пред мојата куќа кои ме обвинија дека фалсификувам банкарски изводи, вели тој и додава

– Кога беше спроведена истрага на Би-Би-Си, Башир ме обвини за сè и видов дека тој не сака да ја каже вистината. Би-Би-Си го прикри случајот и го спаси Башир, а јас бев жртвено јагне – изјави Вистлер