ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА СТАНУВА НОВА ЕРА НА ИНТЕРНЕТ: Не знаеме како ќе влијае на нашите животи, но ќе го обликува и промени општеството

18.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА СТАНУВА НОВА ЕРА НА ИНТЕРНЕТ: Не знаеме како ќе влијае на нашите животи, но ќе го обликува и промени општеството

Вештачката интелигенција станува нова ера на интернет информации и веќе во голема мера влијае на нашата сегашност. Неопходно е да се земе предвид нашиот процес на учење уште од најраното детство. Нашата интелигенција се усогласува со нивото на интелигенција на луѓето со кои сме опкружени, со што се создава функционален дистрибутивен систем кој е синоним за тимска работа. На овој начин си пренесуваме нови знаења и информации, аналогно на функцијата на вештачката интелигенција, изјави Александар Крајнов, директор за развој на вештачка интелигенција во компанијата Yandex на „Yandex Smart Party“.

Тој додава дека интернетот, дополнет со генеративна вештачка интелигенција, сè уште не го достигнал својот целосен потенцијал, додека за разлика од интернетот има помоќна способност да дистрибуира и генерира информации.

– Кога беше измислен интернетот, мислеа дека тоа нема да биде ништо повеќе од надградба на традиционалната пошта. Покрај тоа, никој не можеше да го предвиди порастот на социјалните мрежи, мобилните мапи, платформите како YouTube, Twitter, Tik Tok и илјадници други услуги кои станаа суштински за модерниот живот. Истото може да се каже и за генеративната вештачка интелигенција. Денеска не знаеме каде ќе оди, ниту како ќе влијае на нашите животи, но сосема сум сигурен дека ќе не промени и обликува како општество – истакнува Крајнов.

Зоја Кукиќ, ИТ-претприемач, нагласи дека истражувањата јасно покажуваат дека девојчињата губат интерес за технологија уште на возраст од шест години, делумно поради тоа што технологијата сè уште често се претставува како поле кое доминантно е насочено кон мажите.

-Технологијата на најразлични начини навлезе во секоја пора од нашите животи, но сепак е претставена на едностран начин, што продолжува да ги храни стереотипите дека е доминантно машки домен – вели таа.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата