Романскиот претседател Клаус Јоханис е казнет со казна за околу 1000 евра за дискриминација и говор на омраза против Унгарците, по неговата изјава минатиот месец обвинувајќи ја социјалдемократската партија на Романија дека „тајно се обидува“ да ја врати Трансилванија во Унгарија и да употреби унгарски зборови на смешен начин. Според одлуката на Националниот совет за спречување дискриминација, романскиот претседател го прекршил човечкото достоинство на унгарските државјани во Романија со обвинение и унгарскиот поздрав.

Јоханис предизвикува дипломатски тензии меѓу Романија и Унгарија

Романскиот претседател неодамна ја обвини социјалдемократската партија на неговата земја (ПСД), најголемата фракција во долниот дом, дека „тајно се обидува“ да ја врати „Трансилванија во Унгарија“, откако долниот дом не успеа да закаже гласање за законот за територијална автономија во Секлер, поради хаосот предизвикан од епидемијата на коронавирус. Така, за статутот не се дискутираше 45 дена, по што автоматски помина.

Забелешките на Јоханис предизвикаа домашен бес и предизвика одредена дипломатска тензија меѓу Романија и Унгарија. Оттогаш, за случајот беа напишани неколку мислења, а Националниот совет на Шеклер исто така објави дека покренуваат обвиненија против романскиот шеф на државата за поттикнување, а Здружението на унгарски организации во Германија напишало писмо до Одборот за награда Карло Велики, велејќи дека Јоханис не е достоен за честа.

Романскиот антидискриминациски совет го казни Јоханис

Во средата, Националниот совет за спречување дискриминација (ЦНЦД) на Романија ја осуди изјавата на Јоханис, обвинувајќи ги неговите социјалдемократски противници дека ја продаваат Трансилванија во Унгарија и ги исмеваат со поздравување на унгарски јазик, како говор на омраза, со сооднос 6:1. Одборот изрече казна од 5000 леи (1000 евра) за шефот на државата.

Цаса Асталос, претседател на ЦНЦД, рече дека во вакви случаи, не е важна сумата на паричната казна, туку фактот дека државна институција утврдила повреда. Советот може да изрече казни од 2.000 до 100.000 леи, така што казната изречена на шефот на државата е умерена. Азталос додаде дека иако „претседателот има право да постапува во сите случаи кога се работи за територијален интегритет и суверенитет на државата, тоа мора да се направи на начин што ќе избегне говор на омраза“.

Претседателот на ЦНЦД додаде објаснување за одлуката, велејќи дека „Унгарците сакаат да ја украдат Трансилванија“ е една од паролите на кои се градеше националистичката комунистичка Романија и на која се засноваше политиката за асимилација во земјата, а тоа продолжи и после 1990 година. 

Одлуката на ЦНЦД може да биде оспорена на суд од Јоханис во рок од 15 дена по нејзиното објавување. Претседателската канцеларија соопшти дека Клаус Јоханис ја забележал одлуката на ЦНЦД, но бидејќи сметал дека е чисто политичка одлука, тој ќе се жали на суд.

Романскиот премиер: Јоханис е казнет неправедно за дискриминација на Унгарците

Во исто време, романскиот премиер Лудовик Орбан започна остар напад во средата против Советот за борба против дискриминација, велејќи дека телото неправедно го казнило претседателот Клаус Јоханис за тврдења за нарушување на човековото достоинство на унгарските државјани на Романија.

Премиерот ја опиша осудата на Јоханис како шокантна политичка одлука, за која рече дека нема никаква врска со законот за санкционирање на дискриминацијата.

Според Орбан, советот е под влијание на социјалдемократите (ПСД). Тој рече дека Јоханис не ги дискриминирал Унгарците и бил казнет само за „изложување“ на „соучесништво“ меѓу ПСД и Демократската алијанса на Унгарците во Романија (РМДСЗ).

Премиерот додаде дека според него, Јоханис е казнет за одбрана на уставниот принцип на територијалниот интегритет на земјата и привлекување внимание на „неприфатливите компромиси“ што социјалдемократите, кои управувале со земјата до минатата година, ги направиле во последните три години да се здобијат со поддршка од РМДСЗ. Тој рече дека ова вклучува донесување закон за „употреба на малцинските јазици задолжително насекаде“ и дозволено туркање напред (заради истекување на рокот за парламентарна расправа) на нацрт-законот за автономија на „т.н. Секлерленд“. 

Лудовик Орбан е претседател на централно-десничарската Национална либерална партија (ПНЛ), која владее со малцинство од минатата есен. Клаус Јоханис беше избран за шеф на државата во 2014 година од истата партија.

РМДСЗ: Јоханис применува двојни стандарди

Според Хунор Келемен, претседател на Демократската алијанса на Унгарците во Романија (РМДЗ), Јоханис применува двоен стандард, бидејќи бил задоволен од ЦНЦД кога телото го бранело него и германската малцинска организација што претходно ја водел, против националистички напад .

Но, сега, кога советот за антидискриминација пресуди со огромно мнозинство дека шефот на државата погрешил, дискриминирал и го нарушил достоинството на етничката заедница, тој смета дека е политичка одлука. Келемен додаде дека Клаус Јоханис мора јавно да се извини за неговата неоснована, навредлива изјава од еден месец порано.

Најчитани вести