Денот на заљубените постои повеќе од 1.500 години, но според некои пагански традиции, празници на љубовта биле популарни и  во минатите периоди.

Во Антички Рим, празникот во изобилството се славел на 15 февруари. Го викале Луперкалија. Девојките пишувале љубовни писма што биле ставани во огромна урна. Мажите потоа случајно ги ваделе псимата почнувале  дружење со девојките што ги напишале.

Старите Грци го викале овој празник Панургија. Тие играле забавни ритуални игри во чест на богот Пан - заштитник на стадата, шумите, нивите и нивната плодност. Според античкиот мит, Пан бил весел човек, кој обожавал да поминува време во шумата свирејќи флејта и се обидувал да ги заведе локалните нимфи ​​со своите големи ... копита.

Што се однесува до помодерните корени на овој празник, има многу легенди поврзани со името Ден на вљубените.

За Свети Валентин, најпопуларната приказна е за христијански проповедник кој во 269 година оженил  римски легионери со нивните сакани жени и покрај тоа што било забрането и казниво со смрт.

Имено, за да се зачува воениот морал, императорот издал закон со кој им забранувал на легионерите да стапат во брак затоа што верувал дека оженет маж повеќе ќе мисли на својата сопруга и семејството, наместо на империјата и борбата.

Свети Валентаин ги разбирал маките на воините и се обидел да им помогне на секој можен начин. Ги помирувал скараните, им пишувал љубовни писма за нив и организирал тајни свадби.

Кога Клавдиј Втори дознал за ова, тој наредил свештеникот да биде затворен и егзекутиран веднаш потоа.

Според легендата, додека Валентин сè уште бил во својата ќелија, слепа ќерка од затворскиот чувар се за заљубила во него. Но, Валентаин, која имал завет на целибат, не може да ги возврати своите чувства. Сепак, пред егзекуцијата, на 13 февруари, тој и напишал едно трогателно писмо, во кое ги признал своите вистински чувства. Девојчето го добило писмото дури по извршувањето на казната, а според легендата, зборовите на љубовта што и ги прочитале другите, довеле до лекување на нејзината слепило.

Вака се роди традицијата на пишување љубовни писма на 14 февруари.

Најчитани вести