За да дојде до конечната ранг листа, „Global Firepower“ користи над 50 индивидуални фактори за да се одреди индиксот на моќта во категории како воена способност до финансиски и логистички способности и географија.

Нашата уникатна формула дозволува нации со помалку технолошки напредни нации да се споредат со поголеми и посебни модификатори во вид на бонуси и казни, велат од „Global Firepower“ .

Според нивната ранг листа, Македонија се наоѓа на 127-мото мести, односно е рангирана како 127-ма воена сила во светот. Република Македонија на оваа листа лани беше на 123-то место, што значи дека бележи пад од 4 места.

Земји со најголеми воени сили во светот се САД, Русија, Кина.

Најчитани вести