Европа е на добар пат, но со цех

04.08.2022
Vesnik.com
Европа е на добар пат, но со цех

Европските земји се на пат да го достигнат целното полнење на складиштето на гас до почетокот на зимата.

Но, поврзаните трошоци ќе надминат 50 милијарди евра (51 милијарда американски долари), што е 10 пати повеќе од историскиот просечен трошок за обезбедување снабдување со гас за зимата.

Европските влади стравуваа дека намалувањето на руската испорака на гас преку главниот гасовод „Северен тек 1“ до Германија може да ги спречи земјите да ги исполнат своите цели за зимско складирање.

Меѓутоа, со ограничување на потрошувачката, префрлање на некои електрани од гас на јаглен и зголемување на увозот на течен природен гас (ТНГ), тие успеваат континуирано да ги зголемуваат испораките на гас, пишува Ројтерс.

Пополнувањето на европските складишта за гас во вторникот изнесуваше 70,54 отсто, што е над петгодишниот просек од 70,32 отсто за овој период од годината, покажуваат денешните податоци на Асоцијацијата за гасна инфраструктура на Европа (GIE).

Ова ниво на исполнетост на магацините е нешто пониско од десетгодишниот просек од околу 71,40 отсто.

Европската унија има за цел до 1 ноември да ги наполни складиштата до 80 отсто од вкупниот капацитет, за да може да одговори на потребите во текот на зимската грејна сезона кога потрошувачката е најголема.

ЕУ, исто така, постави индикативни цели за секоја земја поединечно по месеци.

Германија, која е најтешко погодена од намалувањето на протокот на гас од Русија, си постави поамбициозна цел – до ноември да ги наполни складиштата за гас на ниво од 95 проценти.

„Веќе во јули, ЕУ ја надмина пробната цел за складирање залихи до 1 септември и е на пат да го достигне целното ниво до 1 ноември“, рече Џејкоб Мандел, виш соработник за пазари на стоки во Aurora Energy Research.

Ова е помогнато со зголемениот увоз на течен природен гас. ЕУ увезла 21,36 милиони тони TPG во првата половина на 2022 година, што е повеќе од 8,21 милиони тони во истиот период минатата година, според податоците на ICIS, независна организација за информации за стоки.

За прв пат во историјата, испораките на американски TPG придонесоа повеќе за снабдувањето со гас на Европа во јуни отколку испораките на гасоводот од Русија, наведува Ројтерс.

Фото: Roman Barkov

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата

;