Емили Ратајковска се придружила на бројни славни жени во Америка и јавно го изнела својот став по повод вестите дека Алабама усвоила закон за потполна забрана на аборту.

Емили Ратајковски освен фактот дека на жената и се одзема правото на избор, особено ја налутило што одлуката е донесена од 25 бели мажи. Законот ќе стапи на сила после шест месеци откога одлуката ќе ја потпише гувернерката Кеј Ајви. Во Алабама, кога законот ќе стапи во сила, ќе го забрани абортусот во било кој случај.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Friday ✨

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

“Оваа недела, 25 стари белци гласале за забрана на абортус во Алабама, дури и во случај на инцес или силување. Тие луѓе на влсат наметнуваат своја воља над женското тело како бо го задржале патријахатот и би го продолжиле индусртрискиот затворски комплекс, со што ги спречуваат жените со ниски еконоимски можности да одлучат дека не сакаат да раѓаат. Држави кои забрануваат абортус се држави кои имаат најголем процент црни жени. Се се врти околу класа и раса и станува збор за директен напад на основа на човекови права на жените во САД... Нашето тело е наш избор“, напишала Емили.

 

 

Најчитани вести