Зошто бабите и дедовците понекогаш „СЕ МЕШААТ“ ВО ВОСПИТУВАЊЕ НА ВНУЦИТЕ?

28.11.2021
Vesnik.com
1638122248
1638122248
Зошто бабите и дедовците понекогаш „СЕ МЕШААТ“ ВО ВОСПИТУВАЊЕ НА ВНУЦИТЕ?

Воспитувањето децаta е сложена и напорна задача не само за родителите, туку и за другите членови на семејството, а особено важна улога играат бабите и дедовците. Меѓутоа, често во многу семејства бабите и дедовците се обидуваат да ја преземат улогата на родители во воспитувањето, па поставуваат правила според кои ќе се воспитуваат децата.

– Улогите во семејството треба да бидат јасно дефинирани за да не се мешаат децата, а главни воспитувачи да бидат родителите – вели психологот Ана Поповиќ.

Како што наведува, за здрав развој на децата е многу важна таа безусловна љубов што ја добиваат од бабите и дедовците, но дека родителите на нивните родители мора да бидат свесни за нивната улога.

– Бабите и дедовците се тука да ги сакаат и галат децата, да им помагаат на родителите, но, што се однесува до воспитувањето, треба да ги почитуваат правилата поставени од родителите – објаснува терапевтот.

Таа наведува дека е важно да се почитуваат принципите поставени од родителите и да не се попуштаат на децата ако, на пример, тато и мама велат дека нема слатки или ако барањето е детето да си легне на одредено време.

– Нашите родители треба да сфатат дека завршиле со поставувањето на правилата во образованието кога не воспитувале нас, односно нивните деца и дека треба да ги почитуваат принципите на воспитување на децата со внуците – вели Поповиќ.

На прашањето зошто бабите и дедовците понекогаш „се мешаат“ во воспитувањето на децата и каква порака им испраќаат на нивните внуци, психологот вели:

– Бабите и дедовците понекогаш тоа го прават несвесно бидејќи можеби не се „задоволни“ од тоа како ги воспитале децата, па мислат дека имаат право да ја поправат таа „грешка“ на нивните внуци. Или, пак, мислат дека сега се поискусни, па подобро знаат што и како треба, бидејќи веќе воспитале една генерација. Понекогаш можат дури и да ги критикуваат своите деца пред нивните внуци, без да сфатат дека го поткопуваат авторитетот, што им штети на нивните внуци – вели таа.

Таа посочува дека кога децата ги слушаат нивните баби и дедовци како ги критикуваат нивните родители, тие на почетокот чувствуваат збунетост и потреба да ги бранат своите мајки и татковци, а подоцна, во пубертетот и адолесценцијата, може да ја злоупотребат.

-Тоа го прават во пубертетот, кој е чувствителен период за односите со родителите, а знаат и да злоупотребуваат, така што често се случува да имаат сериозни конфликти со родителите, а потоа бабите и дедовците наеднаш да заклучат дека детето не е толку фино и воспитано како што очекуваа – вели терапевтот.

Поповиќ истакнува дека затоа бабите и дедовците треба да сфатат дека тие се потпора во воспитувањето на нивните деца, а не главни воспитувачи на нивните внуци.

Родителите ги поставуваат правилата, бабите и дедовците треба да бидат поддршка

-Доколку родителите се задоволни од моделот по кој се воспитувани, тоа ќе го пренесат на воспитувањето на нивните деца. Сепак, има, секако, и такви кои мислат дека времињата се менуваат, па принципите во образованието ги прилагодуваат на времето и имаат свои правила кои треба да ги почитуваат бабите и дедовците, без разлика дали тоа им се допаѓа или не.

Таа нагласува дека за правилен и здрав развој на децата е важно да има јасни улоги и граници во нивното воспитување.

-Бабите и дедовците се тука да помогнат и тоа е нивна добра волја, да се грижат за децата кога нивните родители работат, да уживаат во прошетките и приказните во нив. Во интерес на сите е децата да бидат воспитани, да израснат во здрави и успешни луѓе и затоа е важно да им се испраќаат јасни пораки и да има хармонија и прифаќање во семејството – објаснува Поповиќ.

Таа наведува дека децата треба да ја доживуваат куќата на нивната баба како место за семејни дружења за време на празници или семејни веселби.

– Тоа ќе бидат значајни спомени и чувства од топлината на семејните собири и домот што ќе го носат со себе, што ќе ја изгради нивната личност. Ваквите работи ќе им бидат од многу поголема помош на родителите во нивното воспитување – смета Поповиќ.

Таа вели дека бабите и дедовците се многу вредни луѓе за секое дете, можат многу да помогнат во нивното воспитување и растење.

– Единственото нешто што е важно е да им дозволат на нивните родители да ги поставуваат правилата. Ако сакаат да им помогнат на младите родители во воспитувањето на нивните деца, треба да ги почитуваат нивните поставени правила, да ги фалат и да им дадат поддршка. Само така ќе им помогнат на внуците, заклучува таа.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата