Зошто РАБОТНАТА НЕДЕЛА ТРЕБА ДА БИДЕ ПОКРАТКА

21.10.2021
Vesnik.com
Зошто РАБОТНАТА НЕДЕЛА ТРЕБА ДА БИДЕ ПОКРАТКА

Повеќе од кога било досега, работниците сакаат да работат помалку часови, со пократка работна недела, тврдејќи дека можат да бидат исто толку ефикасни за помалку време – и позадоволни во исто време. И можеби тие се на добар пат.

Живееме во време на радикална трансформација на работното место.

Опции како што се далечинско работење или хибридна комбинација – кои беа целосно незамисливи за повеќето луѓе до пред само две години – сега стануваат дел од вообичаената работна практика.

Идејата за намалување на работната недела, исто така, започна да се крева, особено во светлина на неодамнешните примери на работна сила која успешно го помина пробниот период од работната недела со намален број часови.

Пократка работна недела може да има различни форми.

Има четиридневна работна недела, каде што се намалува работното време за 20 проценти.

Постојат различни модели; секој во компанијата може да земе еден слободен ден, или работниците можат да изберат структура што најмногу им одговара, како што да земат поголема пауза на пладне.

Или може да се намали работната недела за одреден број часови, на пример, од 40 на 36.

Заедничката карактеристика на сите овие модели е тоа што не го туркаат претходниот обем на работа во пократок временски период, како на пример да работите 40 часа во четири работни дена; скратувате дел од вкупното работно време на неделно ниво.

Што е најважно, платите остануваат исти.

Експерти и работници подеднакво разговараат за оваа идеја, бидејќи пандемијата не натера да размислуваме внимателно за модерното работно време и слични теми како што се рамнотежа помеѓу работата и животот, менталното здравје и флексибилноста на работниците.

Застапниците тврдат дека работниот модел со намален број работни часови може да помогне во решавањето на многу тековни негативни појави на работа, правејќи ги вработените попродуктивни, поздрави и позадоволни.

Значи, дали компаниите навистина треба да им плаќаат на работниците исти плати за да ги натераат да работат помалку часови?

Што можат да добијат од тоа и што точно е аргументот за пократка работна недела?

Поттикнувачка продуктивност.

Доказите сугерираат дека една од најголемите предности на помалку работни часови е тоа што ги прави подобри работниците.

Истражувањата покажуваат дека луѓето постигнуваат повеќе кога работат помалку часови, а помалку кога работат повеќе часови.

На пример, една студија од 2014 година на Универзитетот Стенфорд сугерира дека продуктивноста почнува да опаѓа драстично по 50 работни часа неделно; други експерти сугерираат 35 часа како оптимално работно време пред да почне да опаѓа продуктивноста, додека едно училиште мисли дека треба да работиме само шест часа дневно.

Џон Тругакос, вонреден професор по организациско однесување на Универзитетот во Торонто, вели дека ова е затоа што типичниот ден за стандардна 40-часовна работна недела едноставно не е наменет да биде ефективен.

„Не можете да го одржите истото ниво на енергија осум врзани часа. Ги одвлекувате луѓето долго време, што е многу тешко за нив“, вели тој.

„Затоа, тие ќе бидат помалку ефикасни.“

За да го надоместат ова, многу работници поминуваат делови од осумчасовниот работен ден на социјалните медиуми, купување преку Интернет или испраќање пораки.

Една студија од 2015 година покажа дека работниците можат да поминат до 2,5 часа дневно губење време на интернет.

Не знаеме кој е магичниот број часови во работна недела за оптимална продуктивност.

Но, застапниците за пократка работна недела тврдат дека вработените кои работат со намален број часови ќе работат поефикасно за да ги соберат сите потребни задачи во времето што го имаат на располагање, наместо да трошат поголем, потенцијално помалку корисен број часови на нивните бироа.

„Се префрла акцентот од работните часови на продуктивноста – односно од „зафатената работа“ на “вистинска работа“, рече Рејчел Сервис, генерален менаџер на консултантската фирма со седиште во Мелбурн за култура и обука на работното место, Хепинес консиерж.

Студија од висок профил во Исланд, спроведена помеѓу 2015 и 2019 година, следела повеќе од 2.500 државни работници на различни работни места кои се префрлиле од 40-часовна работна недела на 35 или 36-часовна недела со иста плата.

Истражувачите откриле дека во повеќето канцеларии, продуктивноста или останува иста, па дури и се подобрува.

На пример, во сметководствениот оддел на Рејкјавик, вработените обработиле 6,5 проценти од фактурите повеќе откако ќе почнат да работат помалку часови.

Во полициската станица за тоа време пократката работна недела не се одразила негативно на бројот на завршени истражни предмети.

„Кога бараме извештај од вработените, тие ни велат дека се посвесни за работните обврски, а атмосферата е пофокусирана“, поради што луѓето работат поефикасно, вели Вил Стронг, директор на Autonomy, британска експертска група.

Оваа група ја истражува иднината на работата и која ги анализира податоците собрани во Исландската асоцијација за одржлива демократија; соработуваше со исландските владини тела кои спроведуваа пробни периоди.

Стронг вели дека вработените се повеќе мотивирани да ги завршат задачите кога ќе добијат награда во форма на пократка работна недела – „морковот“ од бесплатниот петок ги натера да продолжат понатаму.

Во принцип, помалку часови значи почист распоред на работното место.

„Работите како претерани состаноци и продолжени ручеци се исфрлаат “, вели Тругакос.

Ова се случи и на исландските тестови; во некои случаи, директорите рекоа дека целосно ги замениле состаноците со е -пошта, додека други ги скратиле состаноците и ги закажале непосредно пред 15 часот.

Исто така, било скратено времето поминато на паузите за кафе, персоналот бил охрабрен да ги подмирува личните обврски надвор од работното време, а периодите на смени беа приспособени за да се земат предвид побавните и позафатени периоди.

„Клучот за постигнување помалку часови честопати беше флексибилноста во начинот на извршување на задачите, начинот на дизајнирање на работното време и смените, во комбинација со интерес и посветеност во процесот на скратување на бројот на часови на работното место“, се вели во извештајот.

Како се подобруваат здравјето и благосостојбата

Поттикот за продуктивност што произлегува од помалиот број работни часови не е ограничен, сепак, само на процесите на прочистување на работата и мотивирање на вработените во слободни денови.

Клучниот фактор, велат експертите, е тоа што помалото работно време води кон посреќна, поздрава, поангажирана работна сила.

Знаеме дека повеќе работни часови влијаат на благосостојбата.

Но, помалите работни часови, што им овозможуваат на луѓето да се чувствуваат поодморено, подобро да менаџираат со комплексните потреби или дури и да поминуваат помалку време на работа деконцентрирано поради лични обврски, имаат поттик за здравје и благосостојба.

Покрај тоа, ги спречува болките во работата како што се досада и депресија.

„Нема сомнение дека кога луѓето постигнуваат добар баланс помеѓу работата и животот, спијат доволно, имаат време да го поминат со семејството и време за забава, тие работат многу попродуктивно и поефикасно“, вели Џим Стенфорд, економист и директор на Центар за идна работа во Австралија.

На пример, една студија од 2021 година, која ги следела шведските работници, покажала дека намаленото работно време го намалува стресот, исцрпеноста и негативните емоции.

Студијата од 2017 година покажа дека намалувањето на бројот на работни часови за 25 проценти го подобрува сонот и го намалува стресот, додека истражувањето од 1990-тите покажа дека работата од само шест часа дневно го подобрува семејниот живот на работниците.

Ова се совпаѓа со наодите од исландскиот експеримент.

Во канцелариите што учествувале во овој пробен период, благосостојбата на работниците и рамнотежата помеѓу работата и животот по сопствен прием останале исти или подобрени.

Стресот бил намален, а работниците тврделе дека имаат повеќе време и енергија да посветат на хоби, вежби, обврски и пријатели, додека родителите изјавиле дека имаат повеќе време да посветат на грижата за децата.

Исландскиот извештај не направи директна врска помеѓу посреќните работници и зголемената продуктивност, но една студија од 2019 година покажа дека работниците се 13 проценти попродуктивни кога се посреќни.

Стронг вели дека пократките работни недели, исто така, водат до целокупно поголемо почитување на работното место, што може да помогне во управувањето и задржувањето на персоналот.

Истражувањата покажаа дека попозитивната работна култура ги прави работниците поангажирани; работниците во помалку позитивни средини почесто прават грешки, покажуваат намалена продуктивност или имаат тенденција да бидат отсутни.

Ова значи дека покрај помагањето на работниците, домино ефектот на менталното здравје од четиридневната работна недела е помогнат и од билансот на состојба на компанијата.

„Нема да ги платите трошоците за отсуство на работниците, доцнење или земање боледување“, вели Тругакос.

Во 2017 година, шведските истражувачи откриле дека медицинските сестри кои работеле 35 часа неделно наместо 40, имале помали шанси да одат на боледување, што ги намалило трошоците на работодавачот.

Плус, ако изгорените луѓе се откажат – феномен кој е се почест – ја чини компанијата да ги замени, а во исто време ја губи стручноста на оној што заминува.

Иднината

Се разбира, постојат голем број причини зошто помалото работно време не е инстант магично решение.

Нема да функционира за секоја улога во секоја професија, особено на работни места што се фокусираат на работа со клиенти, потенцијално продлабочувајќи ја нееднаквоста.

Прочистувањето на работната пракса може да бара и значителна отвореност на организацијата.

Сепак, Стронг вели дека исландскиот експеримент е корисен бидејќи покажува дека ако отстраните неколку часа од работната недела, „тоа навистина прави значајна разлика“.

Во моментов, компаниите во Шпанија имаат пробни периоди во кои работната недела останува или без ден или неколку часа (сепак, не сите ја задржуваат истата плата), а американскиот Kickstarter најави дека ќе го испроба четиридневното работна недела 2022 година.

Експертите повикуваат на примената на овој модел на работа да се пристапи со претпазливост и размислување, но сметаат дека сега е веројатно вистинското време да се проба.

“Како општество, ние практично достигнавме пресвртница што ни го овозможува тоа. Луѓето се многу поотворени за оваа идеја”, рече Тругакос.

„Веќе сме во турбуленции и сепак се менуваме.“

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата