По гневот и шокот кај јавноста за бруталниот МАСАКР на делфини: “Ќе мора нешто да смениме”

19.09.2021
Vesnik.com
По гневот и шокот кај јавноста за бруталниот МАСАКР на делфини: “Ќе мора нешто да смениме”

Масовното убиство на вкупно 1.428 бели делфини на Фарските Острови предизвика гнев кај меѓународната заедница и го натера премиерот Барур -Штајг Нилсен да ја преиспита официјалната позиција за лов на делфини, што е „традиција“ за жителите.

Во четвртокот, владата на Фарските Острови соопшти дека „ќе започне преглед на прописите за фаќање бели делфини на Атлантикот“.

– Ловот на бели делфини не беше дел од фарската традиција во иста мера како китоловците – истакна Владата на Фарските Острови.

Говорел и премиерот на Фарските Острови.

– Го сфаќаме овој проблем многу сериозно. Иако овој лов се смета за одржлив, ние внимателно ќе го ревидираме ловот на делфини и нивната улога во нашето општество – рече премиерот Нилсен.

Фарските Острови имаат 53.000 жители, а повеќе од 83 проценти од нив се уште го поддржуваат убивањето китови, исто така и на делфини. Според анкетата објавена во понеделникот од телевизијата Kringvarp Føroya, 53 проценти од жителите на островот се противат на убивањето бели делфини.

Алавур Серјаберг и Ханс Ј. Хермансен, сегашни и поранешни претседатели на Здружението на китоловци на Фарските Острови, основано во 1992 година, велат дека „сега се борат на друг фронт“, наведувајќи го фактот дека толку многу жители се противат на убиството на бели делфини.

„Мораме да го оценуваме убиството секој пат, вклучително и кога тоа можеби не оди според планот“, истакнуваат и двајцата.

Иако ниту Сјорберг ниту Хермансен не биле вмешани во убиствата, поранешните и сегашните претседатели на здружението за ловци на китови поминале години обидувајќи се да го објаснат и одбранат традиционалното ловење на китови на островите, познато и како „мелење“, и да обезбедат китовите да бидат убиени „ефикасно, но со почит“. “.

Ловот одржан во неделата шокираше многумина. Во еден ден беа убиени 1.428 делфини и китови, што е шест пати повеќе од вообичаениот број убиства во текот на целата година.

Некои локални жители го критикувале масакрот, затоа што имало премалку луѓе за да се справат со делфините, и велат дека им требало премногу време. Исто така, тие не користеле харпун за да ги убијат китовите, бидејќи се покажало дека е „премногу голем во однос на помалите бели делфини“, тврдат ловците. Наместо тоа, тие ги заклале со ножеви.

Ејштајн Захаријасен бил еден од ловците. Тој рече дека „пленот“ се проценувал на 600 делфини и тврди дека таков масакр не би се случил доколку ловците знаеле дека има повеќе од 1.400 животни.

– Не мислам дека затоа ќе престанеме да убиваме бели делфини. Но, исто така мислам дека ова убиство ќе влезе во историјата како најголемо – рече Захаријасен.

Дури и ако ги потцениле бројките, останува нејасно зошто ловците одлучиле да убијат толку голема група. Некои жители на Фарските Острови тврдат дека ловечките водачи погрешно го процениле бројот на животни во заливот, најверојатно поради неискуството.

Жителите убивале китови и делфини уште од времето на Викинзите, а овој чин бил регулиран и во најстариот преживеан закон на Фарските Острови датиран од 1298 година. Сите убиства на китовите се официјално евидентирани од 1584 година, а од 2000 година, во просек годишно на островите се убиваат околу 660 китови и 211 бели делфини.

Ловот е адаптиран во последниве години, вклучувајќи специјално оружје дизајнирано да го направи убивањето на китови, односно бели делфини, што е можно похумано. Исто така, е воведен закон кој бара секој што ќе ги убие споменатите животни да има завршено курс и лиценца за дејноста.

И покрај овој закон, суштината на ловот останува иста: кога забележува група пилот китови, флота чамци ги вози во еден од 28 законски одобрени заливи. Потоа започнува ловот, и секој островјанец што сака, може да помогне да ги заглави китовите на брегот.

За да убие китови, тој користи специјална алатка во форма на харпун која го сече ‘рбетниот мозок и веднаш го убива животното. По убиството, месото се дели помеѓу ловците и локалната заедница.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата