Империјата во црвено

Сопственикот на Телемач, Нова ТВ и Н1 должи 4,1 милијарди евра – Драган Шолак продава дел од имотот

3.02.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Сопственикот на Телемач, Нова ТВ и Н1 должи 4,1 милијарди евра – Драган Шолак продава дел од имотот

Српскиот бизнисмен Драган Шолак продава дел од својот имот поради преголем долг, кој наводно надминува четири милијарди евра.

Голдман Сакс бил ангажиран да го продаде имотот, пишува Блумберг.

На крајот на 2020 година, вкупната загуба на Јунајтед Груп изнесува 73,6 милиони евра. Споредено со 2019 година, кога вкупната загуба беше 59,7 милиони евра, ова е зголемување на дефицитот за повеќе од 20 проценти. Но, тоа е само врвот на ледениот брег што ја погоди компанијата на Шолак.

На крајот на деловната 2020 година, United Group забележа потрошени повеќе од 525.273.202 евра, доколку се земат предвид обврските за долгорочни заеми, издадени обврзници, лизинг и слични финансиски аранжмани. Вкупниот износ на долгот на Јунајтед Груп на крајот на минатата година бил 4,14 милијарди евра!

Се уште доспева долгот од 525 милиони евра за 2023 година и 535 милиони евра за 2024 година.

Информациите за продажбата на имотот доаѓаат само неколку дена откако една од трите најголеми рејтинг агенции во светот, Мудис, го намали кредитниот рејтинг на компанијата „Адриа Мидко“, која е основач на компанијата „Јунајтед Медиа“, која ги поседува и информативните ТВ канали N1, Нова ТВ Телемахус и Спортклуб.

Moody’s го промени рејтингот од стабилен во негативен изглед, а според потпретседателот на агенцијата, Агустин Алберти, компанијата има слаба ликвидност во последните 12 месеци, а ќе мора да се справи со долгот што доспева во 2024 и 2025 година.

Извор: сеебиз

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата