Во Москва започна судењето на истакнат активист за наводна дискредитација на армијата

9.06.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Во Москва започна судењето на истакнат активист за наводна дискредитација на армијата

Орлов (70), позната личност на Меморијал, организација која доби Нобелови награди за мир и во неколку наврати ја критикуваше руската инвазија на Украина, ги отфрли сите обвинувања против него.

„Се ќе биде добро. Јас сум бранител на човековите права, долги години се справувам со кршење на човековите права и стандардите на хуманитарното право во зоната на конфликтот. Ова е моја обврска“, изјави Орлов пред судењето.

Тој додаде дека некој може да каже дека е подобро да се молчи. „Меѓутоа, целиот мој живот и мојата позиција секогаш ме обврзувале и ме обврзуваат да не молчам“, изјави Орлов.

Меморијал, основан во 1989 година, собираше документи за злосторствата на СССР, организираше изложби и вршеше притисок врз државата да ја признае својата одговорност.

На крајот на 2021 година, руското правосудство нареди распуштање на Меморијалот, додека властите на претседателот Владимир Путин ја интензивираа репресијата на критичките гласови, неколку недели пред почетокот на инвазијата на Украина.

Во октомври, организацијата Меморијал ја доби Нобеловата награда за мир, заедно со Украинскиот центар за граѓански слободи и белоруската активистка Алеша Бељацки, која е во затвор во својата земја.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата