Швајцарците одобрија продажба на стари тенкови на Германија, не смеат да завршат во Украина

27.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Швајцарците одобрија продажба на стари тенкови на Германија, не смеат да завршат во Украина

Швајцарската влада допрва треба да одлучи за деталите и времето на продажбата. И покрај војната во Украина и фактот што многу европски земји му даваат оружје на Киев, Швајцарија е неутрална. Според законот, не може да испраќа оружје во земји во вооружен конфликт. Ова важи без разлика дали земјата е нападната и сака да се одбрани.

Швајцарската влада го отфрли предлогот на швајцарската фабрика за оружје РУАГ во јуни да продаде 96 тенкови Леопард 1 на Германија за да можат да бидат поправени и испратени во Украина. Но, во февруари германската влада побара од Швајцарија да ги продаде деактивираните тенкови на германската компанија Рајнметал, ветувајќи дека нема да завршат во Украина. Наместо тоа, тие ќе се користат за надополнување на залихите во земјите-членки на ЕУ и НАТО кои се намалија поради испораката на оружје во Украина.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата