Финска е на чекор од затворање на сите граници со Русија

20.11.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Финска е на чекор од затворање на сите граници со Русија

Според него, во моментов е во тек разгледување и подготовка на понатамошни мерки.

„Подготвуваме доволно силни мерки и подготвени сме брзо да ги преземеме доколку е потребно“, изјави Орпо.

Премиерот деновиве е во посета на граничната станица Вартиус.

Тој исто така рече дека е жално што Русија не ги променила своите активности.

„Се чини дека феноменот овде продолжува. Ние не го прифаќаме ова. А ако треба, преземаме нови чекори“, рече Орпо на прес-конференцијата.

Според него, Финска треба да биде загрижена што соседна Русија долго време се однесува непредвидливо.

„Не можете да бидете подготвени за сите можни сценарија во секое време, ако некој друг има намера да внесе конфузија во финското општество. Затоа мора да бидете подготвени за фактот дека сè може да се случи“, рече тој.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата