Делото на Гоце Делчев може да биде мост, што ќе ја поврзе историјата со денешнината на Бугарија и Северна Македонија, изјави министерот за надворешни работи Никола Димитров, кој ја предводи владината делегација на средбата во Софија, јавуваат бугарските медиуми.

Вицепремиерката и министерка за надворешни работи Екатерина Захариева дополни дека Гоце Делчев е една од личностите, што треба да не обединуваат, а не да не делат.

Нема Бугарин, кој би прифатил одавањето почит кон неговото дело да биде на 7 октомври, изјави Захариева.

Таа изрази надеж дека до крајот на годинава експертската комисија од двете држави, која работи на историските прашања, успешно да ја заврши работата.

Двајцата министри високо го оценија исполнувањето на договорот за добрососедство и потпишаа протокол по првото заседание на меѓувладината комисија.

Најчитани вести