Skip to main content
x

26 Apr 2021 - 20:50
redakcija
Статија

Научниците се загрижени за можноста дека вознемиреноста предизвикана од пандемијата на вирусот може да доведе некои луѓе да создадат компулсивни хигиенски навики што ќе ги спречат да се вратат во општеството.

За концептот на „синдром на вознемиреност“ првпат дискутираа Ана Никчевиќ од Универзитетот Кингстон и Маркантонио Спада од Универзитетот Саут Банк во Лондон, кога забележаа дека луѓето развиваат одредени карактеристики како одговор на пандемијата.

Овие карактеристики вклучуваат насилно проверување на присуство на симптоми на инфекција, избегнување јавни места и опсесивно чистење, пишува Гардијан.

Но, сега тие мислат дека појавувањето како избегнување на какви било закани, страв од користење јавен превоз или со часови чистење на домот, нема лесно да се смири дури и кога пандемијата на вирусот корона е под контрола. – Стравот е нормален – вели научникот Маркантонио Спада. – Тоа треба да се плашиме од вирусот затоа што е опасен.

Сепак, разликата во однос на развивање психопатолошки одговор е дали се однесувате на премногу безбедни начини што ве водат во страв. Очекувам дека ќе имаме популациони групи кои избегнуваат да гледаат други и постојано се загрижени за вирусот во наредните месеци, без оглед дали се вакцинирани или не.

Научниците користеа податоци за 500 Американци минатото лето и открија дека синдромот горива на ниво на анксиозност и депресија надвор од фактори како што се одликите на личноста и општата вознемиреност. Сега, заедно со Јан Албери, професор по психологија на Универзитетот Саут Банк, тие собраа прелиминарни податоци за 300 Британци, кои откриваат дека анксиозноста на ковид е независен предиктор за општа вознемиреност и депресија за време на пандемија.

Во студијата, учесниците беа запознати со две групи зборови – едната беше поврзана со ковид-19, а другата не. Откриле дека испитаниците посветуваат поголемо внимание на поимите поврзани со ковид-19. Се очекуваше дека карактеристиките на учесниците, како што се возраста, вакцинацијата, позитивниот тест за коронавирус или починато блиско лице, ќе влијаат на вниманието посветено на термините поврзани со kovid-19, но изненадувачки, истражувањето не го потврди тоа.

Околу 22 проценти од испитаниците веруваат дека се изложени на висок ризик од инфекција, иако петто тврдат дека веќе примиле барем една доза од вакцината за коронавирус .

– Се уште не знаеме колку е распространет овој синдром. Само ќе почнеме да откриваме дека кога сите епидемиолошки мерки ќе бидат олабавени. Анксиозноста од Ковид нема да биде голем проблем, но ќе влијае на значително малцинство и мора да го имаме тоа на ум – вели д-р Викторија Салем, ендокринолог и виш соработник во Империјал колеџ во Лондон.

За подобро откривање на причините и последиците од вознемиреност во колкот, Спада и неговите колеги продолжуваат со истражување на примерок од 6.000 возрасни лица од Кина, Европа и Соединетите држави и работат со колеги од Империјал колеџ за да се процени преваленцата и влијанието на синдромот. и во Италија. Д-р ovanовани Мансуето од Универзитетот во Фиренца вели дека тој веќе се сретнал со овој концепт во клиничката пракса.

– Важно е да се идентификува синдромот и да се најдат начини за лекување и спречување на истиот. Инаку, ова може да биде голем проблем кога ќе помине пандемијата – предупредува д-р Мансуето.