Теориите на заговор се во голема неволја секогаш кога сериозни научници ќегиа стават на тест.

Бидејќи заврши летото и започна есента, на Интернет кружат теории на рамноземјашите, кои објаснуваат како се менуваат годишните времиња во „нивниот свет“.

Тие знаат дека не можат да сокријат дека сезоните на Земјата се менуваат, па сега смислија  нова теорија. Тие  веруваат дека Сонцето се оддалечува од Земјата кога е зима, и се приближува до неа и повеќе ја загрева во текот на летото.

Тие веруваат дека Сонцето има три орбити на три различни височини, и се крева кога е зима, а се спушта кон Земјата за време на пролетта и есента, додека целосно и се приближува кога е лето.

Дека теоријата им нема смисла, покажува и нивната теорија дека според нив, Сонцето никогаш не заоѓа под хоризонтот, односно не заоѓа, туку се движи нагоре и надолу.