Рама им испратил предлог- статут на Шолц и Макрон за изгледот на ЗСО на Косово

8.06.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Рама им испратил предлог- статут на Шолц и Макрон за изгледот на ЗСО на Косово

Тој на прес-конференцијата изјави дека не ја разбира неподготвеноста на косовските власти да ја деескалираат ситуацијата на северот.

– Ситуацијата на северот добива размери на политичка трагедија за Република Косово. Изјавите на нашите стратешки сојузници за оваа ситуација се сè поалармантни и неразбирлива е причината за неподготвеноста на косовските власти да ја деескалираат ситуацијата во која е очигледно дека Косово секојдневно прави големи загуби – рече Рама.

Тој нагласи дека ЗСО ќе биде „Гордиев јазол“ до крајот на дијалогот.

– Србија го прави она што многупати досега го правела, додека Косово прави нешто што никогаш досега не го направила и за што универзално го обвинуваат сите стратешки сојузници на албанскиот народ. Во услови кога односите на сојузниците со Косово добиваат сè поултимативни тонови, доколку Косово, а се надевам дека тоа нема да се случи, биде санкционирано поради неговиот став, тука сум да споделам со вас еден непознат факт до денес. . Одамна знам дека Гордиевиот јазол на дијалогот ќе биде Заедницата на општини со српско мнозинство и убеден сум дека ниту една од страните не ја сака Заедницата и ќе се потруди да ја турне до бесконечност со држење на кризата отворена. – рече Рама.

Тој посочи дека верува оти создавањето на ЗСО е клучот за конечно отворање на вратата за меѓународна афирмација на Косово.

– Нејзиното признание од сите, нејзин пласман на меѓународни форуми и меѓусебно признавање со Србија. Тоа е план одамна разработен од врвни американски и европски експерти, за секој случај да дојде овој ден. За мене незаборавна е позицијата на Косово, а не на Србија. Партиите не можат да се договорат кој да го напише овој текст, ниту што треба да содржи текстот – додаде Рама.

Како што нагласи, нацртот што им го испратил на Макрон и Шолц за ЗСО можеби не е идеално решение, но ги почитува сите причини за создавање на ЗСО.

– Тоа е доверлив документ кој не претендира да биде идеално решение, туку е документ од највисоко меѓународно ниво кој ги почитува сите причини за создавањето на Здружението – рече Рама.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата