YouTube СО нова опција - ќе можете да ги гледате само најинтересните делови од видеото

21.05.2022
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
YouTube СО нова опција - ќе можете да ги гледате само најинтересните делови од видеото

Ако сакате да го гледате само најинтересниот дел од подолго видео на YouTube, ќе ви помогне новиот графикон што се појавува на црвената линија што го покажува времетраењето на видеото.

Најпопуларниот видео сервис во светот најави неколку иновации кои ќе го подобрат искуството при неговото користење. Од овие иновации на YouTube, најинтересната се однесува на брзо и лесно пронаоѓање на најинтересниот дел од видеото или прескокнување на видеото за да ги гледате само неговите најважни делови.

Како новата опција ќе им помогне на корисниците најдобро, може да се види во примерот на спортските клипови. Доколку се предолги, а корисниците сакаат да ги гледаат само најинтересните делови, моментално треба да погодат каде се таквите делови и однапред малку по малку да ги премотуваат нанапред.

Наместо тоа, со новата опција, откако ќе го допрете делот каде црвената линија го покажува времетраењето на видеото, ќе видите графикон кој јасно покажува кои делови од видеото се најгледани, а со тоа и најинтересни, за да можете веднаш да го префрлите видеото на тој дел. Графиконот на YouTube работи врз основа на податоците за прегледаност или повторно прегледување на истиот дел од видеото. Ако гледачите се вратат на одреден дел од видеото два или повеќе пати, алгоритмот на YouTube ќе заклучи дека ова е најинтересниот дел и графикот ќе се зголеми на тој дел од видеото.

YouTube вели дека оваа опција ќе биде достапна на веб верзијата на YouTube, како и на апликациите за уредите на Apple и Android.

Иако ова е одлична вест за гледачите, новата опција би можела да има проблеми со креаторите и инфлуенсерите бидејќи корисниците би можеле да ги гледаат само најинтересните делови од нивните видеа, или нивните скратени верзии, па прашање е колку тоа ќе влијае на прикажувањето на рекламите и договорите со огласувачите.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата