Netflix наскоро ќе започне тест со кој ќе им дозволи на сопствениците на примарните сметки да плаќаат дополнителен надомест за корисниците надвор од нивните домаќинства – нов обид на компанијата да се справи со незаконското споделување лозинки.

„Иако оваа пракса беше многу популарна, таа исто така создаде одредена конфузија за тоа кога и како може да се сподели Netflix. Како резултат на тоа, сметките се споделуваат помеѓу домаќинствата што влијае на нашата способност да инвестираме во одлични нови ТВ и филмови за нашите членови“, вели Ченги Лонг, директорот за иновации на производи на Netflix.

Сега, во претстојниот тест што ќе започне во три земји – Чиле, Костарика и Перу, Netflix ќе им дозволи на членовите што ги споделуваат своите сметки со луѓе надвор од нивното домаќинство да го сторат тоа „лесно и безбедно, а истовремено да платат малку повеќе“, според Ченги Лонг.

Новите опции ќе се појават во следните неколку недели во трите земји (и може да се прошират надвор од тие пазари).

Оние што ќе се претплатат на Standard и Premium ќе можат да додаваат под-сметки за најмногу две лица со кои не живеат, од кои секое ќе го добие својот профил, персонализирани препораки, најавувања и лозинки.

Корисниците со основни, стандардни и премиум профили исто така ќе можат да им дозволат на луѓето со кои ги споделуваат Netflix да ги префрлаат информациите за нивниот профил или на нова или на подсметка.

На овој начин тие ќе можат да ја задржат својата историја на гледање, листа на гледање и персонализирани препораки.