Најважниот дел од телефонот – БАТЕРИЈАТА, еве кој бренд и каква батерија е за вас

16.04.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Најважниот дел од телефонот – БАТЕРИЈАТА, еве кој бренд и каква батерија е за вас

Што и да гледате и одбирате за ваш нов мобилен телефон, најважен дел е оној кој не го гледате а од кој зависат сите функции на телефонот – батеријата.

Денес најчесто телефоните употребуваат Литум Јонски (Li Ion) батерии чиј век на траење е 500-600 полнења, или отприлика две години. Некои големи компании, како Шаоми, користат во своите врвни модели Литиум Полимер (Li Po) батерија која е посигурна  и подобра за заштита од експлозија или пожар, се полни побрзо од Литиум Јонската, на батеријата и чиј век на траење и околу две до три години, но траењето не зависи од употребата и колку пати е полнета туку таа трае до околу три години откако е произведена што значи се троши векот на траење и додека е во салон, неупотребена.

Што го убива животниот век и траењето на вашата батерија, по што имате телефон кој кратко трае а функциите му се се повеќе бавни.

Застарен софтвер на оперативниот систем влијае лошо на животниот век на батеријата а со тоа и на телефонот бидејќи хардверот на вашиот телефон е поврзан со вашиот оперативен систем, тој на крајот ќе стане застарен и нема да може да изврши нови ажурирања на оперативниот систем.

Еве неколку работи што треба да ги знаете за оперативниот систем на вашиот паметен телефон:

iOS – Повеќето iPhone уреди добиваат системски и безбедносни ажурирања пет до седум години откако ќе бидат објавени, што е значително подолго од уредите со Android.

Уредите со Android добиваат ажурирања на оперативниот систем само во првите 2-3 години откако ќе бидат објавени. Како резултат на тоа, ако купите постар модел или користен уред, неговиот животен век е веќе намален. Некои продавачи на Android со големо портфолија често се фокусираат на модели од премиум и од средната класа. Од друга страна, телефоните на почетно ниво често се занемаруваат и по некое време повеќе не се поддржани.

Чувајте го телефонот наполнет помеѓу 20%-80%

Референтниот сајт за мобилни телефони GSMarena.com објави тестови за батериите на неколку врвни модели од најпознатите брендови, еве ги резултататите:

Полнењето на вашиот уред до 100% ја оптоварува батеријата повеќе отколку полнењето до 80%. Исто така, користи целосен циклус на полнење и бидејќи има ограничена количина од нив, всушност сакате да ги користите умерено. Истото важи и кога ќе ја оставите батеријата да се испразни до крај на нула пред да ја наполните, што е штетно за неа.

Еве преглед на просечниот животен век на најдобрите мобилни телефони според различните брендови:

iPhone – четири до осум години
Samsung – три до шест години
Huawei – три до четири години
Xiaomi – три до четири години
Oppo – две до три години

И покрај тоа што има толку краток животен век, можно е да го продолжите животниот век на вашиот паметен телефон уште повеќе со соодветна грижа. Некои уреди може да траат дури и до пет години ако се третираат нежно и дисциплинирано. Особено е важно да ги деинсталирате од телефонот апликациите кои не ги употребувате.

Сепак, можеби ќе почнете да забележувате пад на околу тригодишната употреба на телефонот. Обично во овој момент вашиот хардвер станува застарен, без нови ажурирања на оперативниот систем од програмерите. Кога тоа ќе се случи, ќе видите дека вашиот телефон се бори да инсталира нови апликации а постојните во него работат бавно.

Исто така, во овој момент може да забележите дека батеријата на вашиот уред не трае толку долго колку што беше првично. Штом батеријата ќе почне да се намалува и не можете да инсталирате нови апликации, ова е моментот кога луѓето почнуваат да гледаат да ги заменат своите уреди.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата