Најавен е НОВИОТ АНДРОИД 14, еве што може да се очекува

24.12.2022
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Најавен е НОВИОТ АНДРОИД 14, еве што може да се очекува

Секоја нова верзија на Андроид, оперативниот систем на Google за мобилни уреди, носи цела низа подобрувања и иновации кои ќе му помогнат на вашиот мобилен миленик да блесне во својот полн сјај.

Нема да биде поинаку со Android 14, кој е следната нумеричка верзија на овој оперативен систем што пристигнува на нашите мобилни уреди.

Ова е сè што знаеме за Android 14 досега.

Кога ќе биде објавен Android 14?

Иако сè уште нема официјален датум за издавање на Android 14, може да се очекува да се појави во третиот квартал на 2023 година. Google не беше доследен во објавувањето на новите верзии на Android во последните неколку години, тие не доаѓаа во редовни интервали, но секогаш пристигнуваа на крајот од летот.

Еве кога дебитираа последните целосни верзии:

Андроид 13 - август 2022 година.

Андроид 12 - октомври 2021 година.

Андроид 11 - септември 2020 година.

Андроид 10 - септември 2019 година

Како ќе се вика Android 14?

Google има необичен пристап кога станува збор за имињата што ги дава на секоја верзија на Android. Имињата традиционално се базираа на слатки, но овој тренд беше прекинат во септември 2019 година, кога беше објавен Android 10, бидејќи компанијата започна со нумерички ознаки. Сепак, тоа не ги спречи внатрешните кодни имиња да се пробијат во јавноста, полни со различни конотации со задоволства. Еве ги имињата на претходните Андроиди:

Android 10 – Quince Tart

Android 11 – Red Velvet Cake

Android 12 – Snow Cone

Android 13 – Tiramisu

Како што веројатно знаете, секоја верзија започнува со следната буква од азбуката, што значи дека следниот избор на кодно име на Android 14 треба да започнува со буквата „u“. Според некои шпекулации, инженерите на Google го нарекоа новиот Android Upside Down Cake.

Какви новости ќе видиме во Android 14?

Сеуште не се знае многу за новитетите кои ќе ги видиме откако Google ќе го објави во јавноста, но сепак нешто се знае.

Сателитски повици

Во твит во септември 2022 година, постариот потпретседател на Google за Android, Хироши Локхајмер, изјави дека неговиот тим „дизајнира за сателити“.

Ова најверојатно значи можност за итни повици преку сателитско покривање, како што видовме со iPhone 14. Дали ова ќе функционира со постоечки телефони или само нови, останува да видиме, иако го очекуваме второто.

Предвидливо враќање во навигацијата

Ако сте биле фрустрирани со допирање на копчето за назад или со помош на лизгање за да отидете на претходната страница, само за да откриете дека наместо тоа сте затвориле апликација, тогаш Android 14 би можел да го реши овој проблем.

Со новото предвидливо враќање во навигацијата, сега ќе видите како се појавува известување на почетниот екран пред да завршите некое дејство, па ќе знаете дали сакате да го направите тоа или не. Звучи малку комплицирано, но во пракса треба да биде едноставно и да ве спаси од случајно напуштање на апликацијата. Функцијата всушност беше создадена за Android 13, но не беше објавена, па дури сега треба да го има своето вистинско деби во Android 14.

Споделувањето во близина може да биде ограничено на телефони лиценцирани од Google

Ова нема да влијае на премногу луѓе, но Google потврди дека претходникот на Nearby Share, Android Beam, се отстранува од AOSP (Android Open Source Project). Ова е значајно само затоа што Nearby Share се потпира на мобилните услуги на Google, што значи дека производителите кои не ги потпишале договорите за лиценцирање на Google (како Huawei) можеби веќе нема да можат да споделуваат податоци безжично преку NFC помеѓу уредите.

Дали вашиот телефон ќе добие Android 14?

Повеќето Android уреди објавени во последната година би требало да можат да добијат Android 14 без никакви проблеми, но тоа во голема мера зависи од производителите кои ги „пуштаат“ ажурирањата.

Единствениот начин да бидете сигурни е да ја проверите веб-страницата на производителот за да видите дали вашиот уред е наведен како способен да работи со Android 14.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата