Годинава се очекува ПАД НА ПРОДАЖБА НА КОМПЈУТЕРИТЕ

12.06.2022
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Годинава се очекува ПАД НА ПРОДАЖБА НА КОМПЈУТЕРИТЕ

Аналитичката компанија IDC истакнува дека очекува пад на испораките на компјутерски уреди од 8,2% оваа година. Испораките на таблети ќе паднат за 6,2 отсто.

IDC укажува на повеќе причини за падот на понудата на компјутери и таблети, вклучително и локдаунот поради пандемијата на коронавирус, ситуацијата во Украина и инфлацијата.

Сепак, интересно е што и покрај падот, бројот на продадени компјутери и таблети ќе биде поголем од продажбата од периодот пред пандемијата. Пандемијата на коронавирус ја зголеми побарувачката за компјутерски уреди, бидејќи голем број корисници работеа од дома.

По падот оваа година, испораките на компјутери се очекува повторно да пораснат позитивно во 2023 година.

Кога станува збор за конкретни испораки, IDC вели дека оваа година ќе бидат испорачани 321,2 милиони компјутери или 158 милиони таблети.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата