Случај на чума откриен е во американската држава Орегон

12.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Случај на чума откриен е во американската држава Орегон

Луѓето најчесто се заразуваат со оваа болест преку каснување од мува, која ја пренесува бактеријата Јерсинија пестис (Yersinia pestis).

Медицинските прегледи од округот Дешут изјавија дека лицето најверојатно било заразено од мачка која ја каснала мува.

Инфекцијата денес лесно се лекува со едноставни антибиотици.

Д-р. Ричард Фосет, медицинскиот преглед во округот Дешут, рече дека нема значителен ризик за јавноста и дека би бил многу изненаден доколку се појават други случаи. Тој додаде дека некои лекари пријавиле оти пациентот развил кашлица додека се уште бил во болница, што е индикација за пулмоналната варијанта на болеста, која се пренесува меѓу луѓето.

Раните симптоми на болеста се оток и болка во лимфните јазли, треска и болки во мускулите. Пациентот добро реагирал на антибиотскиот третман.

Во просек, седум случаи на човечка чума се откриваат во САД секоја година. Во 2014 година четири лица се заразиле поради контакт со болно куче. Повеќето случаи се јавуваат во руралните области во близина на шуми и полиња,пренесува Скај Њуз.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата