РУСИЈА ЗАРАБОТИЛА ДВОЈНО ПОВЕЌЕ од замрзнатите златни и девизни резерви

12.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
РУСИЈА ЗАРАБОТИЛА ДВОЈНО ПОВЕЌЕ од замрзнатите златни и девизни резерви

Русија веќе заработи двојно повеќе од замрзнатата сума во нејзините златни и девизни резерви, изјави рускиот претседател Владимир Путин на пленарната седница на Источниот економски форум во Владивосток.

„Знам дека нашите златни и девизни резерви се замрзнати. Веќе заработивме двојно повеќе. Но, не станува збор ни за тие 300 милијарди, туку за поткопаната доверба во оние што го направија тоа“, рече рускиот лидер.

Тој оцени и дека е неопходно да се поддржи побарувачката на домашни производи и услуги.

„Главната задача е да ги направиме нашите брендови попрепознатливи. Неопходно е да се поддржи побарувачката за домашни производи и услуги. На пример, преку изложби, саеми и така натаму. Несомнено ќе го продолжиме овој процес“, рече Путин.

Покрај тоа, рускиот претседател најави дека наскоро ќе започне купувањето автомобили од домашно производство за руските функционери.

„Нашите автомобили можеби се поскромни од Audi, Mercedes, но треба да ја погледнеме Индија, каде што се потпираат на домашните возила“, рече тој.

Рускиот лидер претходно изјави дека сите руски функционери треба да се префрлат на користење на домашни автомобили, што ќе овозможи да се подобри квалитетот на руските производи.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата