Преседан во САД: Џорџ Сантос е исфрлен од Конгресот, раскошниот живот му преседна

1.12.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Преседан во САД: Џорџ Сантос е исфрлен од Конгресот, раскошниот живот му преседна

За да успее резолуцијата, било потребно двотретинско мнозинство.

Претседателот на Претставничкиот дом Мајк Џонсон објави дека 311 членови на Претставничкиот дом гласале за исклучување на Сантос. Против исклучувањето гласале 114, а двајца членови истакнале дека се „воздржани“.

Тој е првиот член на Конгресот кој е протеран по Американската граѓанска војна, без претходно да биде осуден за кривично дело.

Според поранешниот член на Претставничкиот дом, исклучувањето административно се решава на ист начин како и испразнетото место, вклучувајќи смрт или оставка. Службеникот на Домот ја презема контролата над канцеларијата и донесува одлуки во име на таа канцеларија. Тие ќе одлучат како ќе се чисти канцеларијата на Сантос, меѓу другите чекори. Неговата областна канцеларија останува недопрена за конститутивни цели.

Службеникот на Комората ќе го извести гувернерот на Њујорк дека сега има слободно работно место во Третата област на Њујорк. Потоа останува на демократската гувернерка Кети Хочул да распише специјални избори за негово замена.

Сантос во јавноста стана познат откако беше откриено дека трошел милиони од неговите приврзаници за луксузен живот, пред сѐ скапи автомобили.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата