Орбан: Мигрантите претераа, пукаа на нашите и на српските полицајци (ВИДЕО)

27.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Орбан: Мигрантите претераа, пукаа на нашите и на српските полицајци (ВИДЕО)

Насилството меѓу мигрантите расте.

„Со ова, мигрантите го преминаа Рубикон. Време е да се соочиме со фактите: бриселскиот пакт за миграција пропадна“, додаде тој. Тој предвидува дека проблемот дополнително ќе се продлабочи во текот на есента. Орбан, кој е на власт од 2010 година, спроведува строга антиимиграциска политика.

„На крајот на јуни беше усвоен нов договор за миграција, и покрај противењето на Унгарија и Полска. Сега е септември, и јасно е дека договорот веќе пропадна. Оваа година забележавме 128.000 обиди за преминување преку јужниот дел на Унгарија. Нападите на граничарите станаа вообичаени, евидентирани се 168 сериозни напади, а неколку наши полицајци се повредени“, нагласи унгарскиот премиер.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата