Макрон преку отворено писмо им с еобрати на Французите

10.07.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Макрон преку отворено писмо им с еобрати на Французите

Три дена по предвремените парламентарни избори, францускиот претседател конечно го прекина молкот во писмото до Французите, кое во целост го објави Le Parisien.

„Почитувани Французинки, почитувани Французи“,

„На 30 јуни и на 7 јули, многумина од вас излегоа на гласање да ги изберат своите пратеници. Го поздравувам овој ангажман, знак на виталноста на нашата Република од која, ми се чини, можеме да извлечеме неколку заклучоци.

„Прво, има потреба од демократско изразување во земјата. Потоа, иако екстремната десница беше прва во првиот круг со речиси 11 милиони гласови, јасно одбивте да ѝ дозволите пристап до владата. На крајот, никој не победи. Ниту една политичка сила не освои доволно мнозинство, а блоковите или коалициите кои произлегуваат од овие избори се сите поделени во првиот круг, обединети со меѓусебни повлекувања во вториот, избрани со гласовите на нивните претходни противници. Природата на овие избори, обележани со јасно барање за промена и споделување на власта, ги обврзува да изградат широка коалиција.

„Како претседател на Републиката, истовремено сум и заштитник на повисоките интереси на нацијата и гарант на институциите и почитување на вашиот избор.

„Во ова својство, ги повикувам сите политички сили кои ги признаваат републичките институции, владеењето на правото, парламентаризмот, европската ориентација и одбраната на француската независност, да започнат искрен и лојален дијалог со цел да се изгради солидно, неопходно разновидно мнозинство за идеите и програмите пред функциите и личностите: овој сојуз треба да биде изграден околу неколку основни принципи за земјата, јасни и споделени републикански вредности, прагматичен и читлив проект, земајќи ги предвид грижите што ги искажавте за време на изборите. Ќе ги собере жените и мажите кои, според традицијата на Петтата република, ја ставаат својата земја над нивната партија, нацијата над нивните амбиции - Републиканскиот фронт, политичкиот силите треба да го конкретизираат со своите постапки“.

„Во светло на овие принципи ќе одлучам за именувањето на премиерот. Ова бара да им оставиме малку време на политичките сили да ги градат овие компромиси со смиреност и почит кон сите. Дотогаш актуелната Влада ќе продолжи да ги извршува своите одговорности и потоа се занимава со тековните работи како што налага републичката традиција“.

„Полагајќи ги нашите надежи во способноста на нашите политички лидери да покажат чувство на согласност и смиреност, во ваш интерес и во интерес на земјата. Нашата земја мора да може да го оживее, како што прават многу од нашите европски соседи, духот на надминување што отсекогаш сум го сакал“.

„Вашиот глас не обврзува сите да бидеме достојни за моментот. Да работиме заедно“.

„Минатата недела повикавте на создавање на нова француска политичка култура. За вас ќе дадам сѐ од себе. Во ваше име ќе бидам нејзин гарант.

„Во доверба. Емануел Макрон“

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата