Германија значително го олеснува вселувањето на работници од странство

20.11.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Германија значително го олеснува вселувањето на работници од странство

Некои правила се веќе на сила, а некои дури од јуни 2024 година, пишува ДВ.

На германските работодавци им недостасуваат работници и експерти во ИТ секторот, во секторот за нега, занаетчиството, технологијата, логистиката и многу други дејности. Целта на Законот за натамошен развој на квалификуваната имиграција, кој беше донесен летово, е да се намалат пречките за имиграција на работници и експерти од таканаречените трети земји, односно од земји надвор од Европската унија.

Новите правила ќе стапат на сила во три чекори, со цел надлежните институции навреме да се подготват. Овие правила може да се најдат на страницата на сојузната влада за квалификувани работници од странство, на германски, англиски, шпански и француски јазик. Првите промени стапија на сила на 18 ноември 2023 година.

Со сината карта на ЕУ може веднаш да се имигрира во Германија, без да се провери дали се достапни државјани на ЕУ или германски и без доказ за познавање на јазикот. Новиот лимит на плата е намален на 40.000 евра за професиите со дефицит и за почетници во кариерата, а нешто помалку од 44.000 евра за сите други професии (податоци од 2023 година).

Списокот на дефицитарни занимања се проширува и меѓу другото вклучува воспитувачи, медицински сестри и техничари. Комплетната листа е испечатена на четири страници.

Досега тоа беа професии од областа на математиката, информатиката, природните науки, инженерството и медицината. За ИТ секторот, дури и експерти без високо образование можат да добијат сина карта на ЕУ доколку дадат доказ за работно искуство од најмалку три години.

Квалификуваните работници и лицата со академско образование, кои ги исполнуваат сите услови, сега имаат право да добијат дозвола за престој. За ова досега надлежните институции можеа самостојно да одлучуваат.

Дополнително, се укинува ограничувањето за работа во областа на занимањето што лицето го проучувало или студирало. Обучен механичар, на пример, може да работи и во логистика. Исклучоци се т.н регулирани професии во медицината, правото или образованието.

На професионалните возачи ќе им биде полесно да добијат одобрение од Федералната агенција за труд. Се укинуваат обврската за познавање на јазикот и проверката за приоритет. Дополнителните измени треба да стапат на сила во март следната година.

Признавањето на професионалните квалификации во Германија, кое претходно често претставуваше бирократска пречка, може да биде изземено за експерти со работно искуство.

Оние кои имаат признаена професионална диплома во земјата на потекло и најмалку две години работно искуство можат да имигрираат во Германија како работна сила. Тоа треба да ја забрза целата процедура. Исклучок е повторно т.н регулирани професии во медицината, правото или образованието. На ИТ професионалците не им треба диплома.

Секој на кој му е потребна дополнителна квалификација во Германија за да ја признае својата диплома, ќе може да остане во Германија до три години во иднина. На кандидатите им е дозволено да работат и до 20 часа неделно покрај работата за која имаат квалификација.

Ако работодавците во Германија и кандидатите од трети земји склучат партнерство за признавање диплома, квалификуваните работници можат да дојдат директно во Германија и да започнат со работа додека процесот е во тек. Престојот може да се продолжи до три години. Условот е најмалку двегодишно стручно образование и основно познавање на германски јазик (А2).

Покрај медицинскиот персонал (медицински сестри и техничари), во иднина пристап до германскиот пазар на труд ќе биде овозможен и на помошниот медицински персонал со помалку од три години стручно образование во областа на медицинската нега.

Доколку сопружниците и малолетните деца сакаат да се преселат во Германија, одредени квалификувани работници повеќе не мора да доставуваат доказ за „доволен“ простор за живеење, односно квадратурата на станот. Дополнително, доколку добијат дозвола за престој по март 2024 година, можат да ги донесат и своите родители или родителите на брачниот другар. Останатите измени се планира да стапат на сила во јуни 2024 година.

Во јуни ќе биде воведена таканаречената „карта на шанса“ (Chancenkarte) со систем на бодување. Со него луѓето кои бараат работа ќе можат да доаѓаат во Германија една година - под услов да им биде обезбедена егзистенцијата.

Секој кој може да докаже дека неговата професионална квалификација е еквивалентна на германскиот јазик се смета за квалификуван работник и добива картичка без никакви дополнителни услови. За сите останати, потребна е високо образование или најмалку двегодишна професионална квалификација, како и основно познавање на германски јазик (А1) или познавање на англиски јазик (Б2).

Дополнително, бодови се доделуваат за работно искуство, признавање на квалификации во Германија, возраст, познавање на германски и англиски јазик, поврзаност со Германија и потенцијал на иден партнер или брачен другар.

Работниците со ваква „шанса карта“ смеат да работат и до 20 часа неделно, а дозволена е и пробна работа. „Картата за шанса“ може да се продолжи до две години доколку има договор за вработување за квалификувано вработување.

Друга регулатива се однесува на граѓаните на земјите од Западен Балкан. Таканареченото правило за Западен Балкан за вработување работници од Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Македонија и Србија беше воведено уште во 2016 година, а сега важи на неодредено време. Годишниот контингент ќе се зголеми на 50.000 работници од јуни 2024 година.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата