ЕУ би можеле да го продадат запленетиот руски имот и парите да ѝ ги дадат на Украина

12.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
ЕУ би можеле да го продадат запленетиот руски имот и парите да ѝ ги дадат на Украина

Меѓу другото, Советот одлучи дека т.н Централни депозитари на хартии од вредност кои чуваат повеќе од еден милион евра средства на руската централна банка мора посебно да има сметка за вонредниот готовински приход што се акумулира поради рестриктивните мерки на ЕУ. „Ова го отвора патот за Советот да донесе одлука за евентуално воспоставување финансиски придонес во буџетот на ЕУ од тие приходи за поддршка на Украина“, се наведува во соопштението за печат на Советот.

По рускиот напад на Украина, Европската унија ги замрзна или блокира средствата на руската централна банка, кои во тој момент се наоѓаа во финансиски институции на територијата на Унијата. Станува збор за над 200 милијарди евра замрзнати средства. Тоа е капиталот што останува сопственост на руската централна банка, а само приходот генериран од тој капитал би бил искористен за помош за обнова на Украина.

Тие средства беа блокирани додека беа во т.н централни депозитари за хартии од вредност (CSD). Станува збор за финансиски институции специјализирани за трансакции со хартии од вредност, како и за чување и сервисирање на средствата на овие хартии од вредност. Повеќето од овие средства се депонирани во Euroclear, меѓународна финансиска институција со седиште во Белгија, каде што се концентрирани околу 90 отсто од руските средства во ЕУ.

Тие ЦДХД обично не чуваат хартии од вредност на сметките, но во случајов поради блокадата мораа да останат на тие сметки, па на пример руските обврзници почнаа да генерираат приход.

Со текот на времето, овие замрзнати средства генерираа сѐ повеќе и повеќе парични приходи. Бидејќи ЦДХВ-ите не можат да ги чуваат тие пари на своите сметки, тие мораа да ги депонираат во централните банки, кои потоа плаќаат камата на тие депозити, па приходите од замрзнатите средства продолжија да растат.

Овие вонредни приходи постојат исклучиво поради одлуката за блокирање на имотот, односно се директна последица на таа одлука.

Одлуката на Советот ќе бара од ЦДХВ да управуваат и да ги регистрираат овие приходи посебно, за да можат јасно да се идентификуваат во сметководствениот систем. Дополнително, на ЦДД им е забрането да располагаат со нето добивката од нив.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата