Директорката на ММФ очекува намалување на каматните стапки во втората половина на годинава

12.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Директорката на ММФ очекува намалување на каматните стапки во втората половина на годинава

- Очекувам дека каматните стапки од средината на годината ќе тргнат по истиот пат како и инфлацијата, која е во пад изминатава година, рече Георгиева.

Според неа, ММФ е убеден дека светската економија ќе доживее таканаречено „меко приземјување“, додавајќи дека тоа е „сценарио за кое сонувавме“.

Терминот „меко слетување“ се однесува на умерен или благ пад на економската активност. Директорката на ММФ претходно најави дека е уверена во добрите економски перспективи и издржливоста на глобалната економија и покрај неизвесностите поради војните и сложената геополитичка ситуација.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата