ВИЉАМОВКА МЕЃУ НАЈДОБРИТЕ ЧЕТИРИ ПИЈАЛОЦИ ВО СВЕТОТ, Србите добија светско признание

26.03.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
ВИЉАМОВКА МЕЃУ НАЈДОБРИТЕ ЧЕТИРИ ПИЈАЛОЦИ ВО СВЕТОТ, Србите добија светско признание

Српската ракија виљамовка е меѓу најдобрите жестоки пијалоци во светот. Според изборот на веб-страницата Тејст атлас, која се занимава со храна и пијалоци, виљамовката е четвртиот најдобар силен алкохолен пијалок.

Тестирањето на пијалоците е анонимно, тестерите не знаат кој е пијалокот и потеклото, се оценува според ставот на експертите за оригиналноста и квалитетот.

Инаку, на прво место на оваа листа е шкотското виски од островот Ислеј, второто е текила репосадо од Мексико, третото е шкотскиот Хајленд скоч, а петтото е холандскиот џин.

Вака ја опишаа ракијата организаторите од ТестАтлас:

Виљамовка е вид овошна ракија која се дестилира од круша Вилијамс. Овој мек и ароматичен дух се произведува и ужива во неколку балкански земји. Често се смета за најдобар вид овошна ракија произведена во регионот.

Виљамовката се прави со свежи, зрели круши кои се ферментираат пред да се дестилираат. Резултатот е јасен и безбоен дух кој обично има интензивна арома на круша, благ вкус и долг, загреан финиш. Виљамовка традиционално се ужива како аперитив.

Секогаш треба да се служи добро изладено. Некои производители ги оставаат целите круши во шишето – тоа се постигнува со ставање на шишето на гранката додека плодот е сè уште млад и потоа се дозволува да расте и зрее во шишето. Овошјето потоа се сече, а шишето се вади и се полни со дестилирана ракија.

Се произведуваат и други видови ракии од круши, но тие обично имаат генеричко име крушковача — крушка во превод круша.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата