ОВА ЗНАЧАТ РЕЗУЛТАТИТЕ од крвната слика за секој од нас

26.03.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
ОВА ЗНАЧАТ РЕЗУЛТАТИТЕ од крвната слика за секој од нас

Толкувањето на најважните параметри од крвната слика е од клучно значење за навремено откривање на здравствените проблеми. Кога имаме некаков здравствен проблем, лекарите бараат да направиме анализа на крвта, од која може да се извлечат многу заклучоци за состојбата на нашиот организам. Сепак, многумина од нас не знаат да ги протолкуваат најважните показатели на вистински начин – затоа подолу детално ги објаснивме.

Даваме крв за преглед пред јадење, за да ги добиеме најреалните вредности на параметрите. Причината за ова барање е едноставна: секоја храна ќе го промени нивото на шеќер во крвта, а анализата нема да биде објективна. Исто така, најдобро е да се дава крв по краток одмор, поради што најчесто одиме наутро на анализа. При толкување на резултатите, компетентен лекар секако ќе го земе предвид вашиот пол и физиолошка состојба.

1. Хемоглобин (Hb)

Неговата главна функција е транспорт на кислород од белите дробови до ткивата и отстранување на CO2 од телото. Нормалните индикатори за мажи се 130-160 g / l, за жени – 120-140 g / l.

Ако хемоглобинот е намален, тоа укажува на можна анемија, загуба на крв или скриено внатрешно крварење со оштетување на внатрешните органи. Зголемување обично се забележува кај крвни заболувања и некои типови на срцева слабост.

2. Еритроцити (црвени крвни зрнца)

Тоа се црвени крвни зрнца кои содржат хемоглобин. Нормалните вредности за мажи се (4,0-5,1) * 10 до 12 степени / l и за жени – (3,7-4,7) * 10 до 12 степени / л.

Вишок на црвени крвни зрнца се јавува кај здрави луѓе на голема надморска височина во планините, како и кај срцеви мани, болести на бронхиите, белите дробови, бубрезите и црниот дроб. Понекогаш ова укажува на прекумерна количина на стероидни хормони во телото. Недостатокот на еритроцити укажува на анемија, акутна загуба на крв, хронични воспалителни процеси. И понекогаш тоа се случува во доцната бременост.

3. Леукоцити (бели крвни зрнца)

Тие се произведуваат во коскената срцевина и лимфните јазли и го штитат телото од надворешни влијанија. Нормата за секого е (4,0-9,0) h 10 до 9-ти степен / l. Вишокот укажува на присуство на инфекција и воспаление. Нивното зголемување (леукоцитоза) понекогаш не е поврзано со болести. Тие можат да скокаат од физички напор, стрес или бременост.

Но, се случува леукоцитозата да биде поврзана со болести, имено:

бактериски инфекции;
воспалителни процеси;
алергиски реакции;
леукемија;
земање хормонални лекови, некои лекови за срце
Но, леукопенија (недостаток на бели крвни зрнца) може да укаже на вирусна инфекција или земање одредени лекови, како што се аналгетици, антиконвулзиви.

4. Тромбоцити

Клетките за згрутчување на крвта се вклучени во формирањето на згрутчување на крвта. Нормалната количина е (180-320) h 10 до 9-ти степен / l. Ако се повеќе од границата, тогаш може да имате туберкулоза, улцеративен колитис, цироза на црниот дроб. Ова се случува и по операцијата или кога користите хормонални лекови.

Нивната намалена содржина се јавува под дејство на алкохол, труење со тешки метали, болести на крвта, откажување на бубрезите, заболувања на црниот дроб и слезината, хормонални нарушувања. И, исто така, под влијание на одредени лекови: антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин, хормони.

5. Седиментација на еритроцити (ESR или ROE)

Ова е показател за текот на воспалителниот процес. Обично, ESR се зголемува од вториот до четвртиот ден од болеста и го достигнува својот врв во периодот на опоравување. Нормата за мажи е 2-10 mm / h, за жени – 2-15 mm / h. Зголемени стапки се јавуваат со инфекции, воспаленија, анемија, бубрежни заболувања, хормонални пореметувања, шок по повреди и операции, за време на бременост, по породување, за време на менструацијата. Намалена стапка е забележана кај нарушувања на циркулацијата и анафилактичен шок.

6. Гликоза

Концентрацијата на гликоза во здраво тело треба да биде 3,5-6,5 mmol/l. Намалувањето на гликозата укажува на недоволна и неправилна исхрана, хормонални заболувања, додека зголемувањето укажува на дијабетес мелитус.

7. Вкупни протеини

Неговата норма е 60-80 грама / l. Со влошување на состојбата на црниот дроб, бубрезите, неухранетост, се намалува. Ова често се случува по тешки диети.

8. Билирубин

Билирубин не треба да биде повисок од 20,5 mmol/l. Тоа е показател за функцијата на црниот дроб. Со хепатитис, холелитијаза или уништување на црвените крвни зрнца, билирубин се зголемува.

9. Креатинин

Креатининот е одговорен за работата на вашите бубрези. Неговата нормална концентрација е 0,18 mmol/l. Вишокот е знак за откажување на бубрезите, а доколку вредноста не ја достигне долната граница, потребно е да се зголеми имунитетот.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата